Afbeelding
Foto: vv Papendrecht

Wim Veldhuis, bondsridder en lid van verdienste van vv Papendrecht, overleden

Sport

PAPENDRECHT • Wim Veldhuis, lid van verdienste van voetbalvereniging Papendrecht, is overleden op de leeftijd van 85 jaar.

Hij was een lid met vele verdiensten, niet alleen voor onze voetbalvereniging maar voor de gehele voetbalsport in Nederland, meldt vv Papendrecht op haar website. Reeds tijdens zijn actieve voetbalcarrière, die zich tot in de veteranenteams uitstrekte, was Wim op vele manieren actief binnen de vereniging en binnen de KNVB.

In het midden van de zestiger jaren van de vorige eeuw, om precies te zijn op 1 juni 1964, werd Wim lid van vv Papendrecht, na eerst bij het Dordtse RCD gespeeld te hebben. Juist in die periode timmerde het hoogste elftal van Papendrecht aan de weg door in 1965 kampioen te worden in de eerste klasse, het toenmalige hoogste amateurniveau. Wim maakte deel uit van het eerste elftal en stond bekend als een technisch vaardige speler. Van dat elftal hangt een heel grote foto in de kantine wat getuigt van een bijzondere prestatie.

Wim ging lager spelen met veel van zijn medespelers uit de selectie. Op die manier vormden zij een van de eerste voorbeelden van een vriendenteam. Inmiddels was Wim actief geworden als vrijwilliger binnen de club, als eerste als redacteur van het toenmalige clubblad. Veel van de oudere leden herinneren zich wellicht de belevenissen van Krissie en Bertus, fictieve leden van de club die in het bejaardenhuis woonden en het aan de stok hadden met de directrice. Wim schijnt een behoorlijk aandeel gehad te hebben in deze humoristische stukken tekst.

Maar Wim was niet alleen bezig voor het clubblad, ook als bestuurslid in verschillende functies, zoals penningmeester en vicevoorzitter. “De meesten van ons zullen Wim echter kennen als bestuurslid technische zaken. In de jaren zeventig en tachtig, de periode met het meeste talent binnen onze vereniging, waren goede trainers onontbeerlijk”, schrijft vv Papendrecht in een in memoriam op haar website. Wim wist ze te vinden en daarmee zorgde hij er mede voor dat de jaren tachtig qua prestaties van zowel de zaterdag- als de zondagafdeling zeer succesvol waren.

De KNVB zag ook in dat Wim een uitstekend bestuurder was en haalde hem binnen, eerst via de Afdeling Dordrecht en later als voorzitter van het District Zuid I. Bij zijn afscheid van de KNVB in 2007 werd hij terecht benoemd tot bondsridder, een prachtige onderscheiding die recht doet aan Wims grote verdiensten voor de voetbalsport. Binnen de vereniging bleef Wim actief. Zo was hij bijvoorbeeld mede-auteur van een van de eerste voetbalbeleidsplannen in 1991.

Inmiddels woonde Wim met zijn gezin al geruime tijd in Papendrecht en was hij werkzaam op de Willem de Zwijger Scholengemeenschap, tegenwoordig College. Eerst als leraar, later als adjunct-directeur en tenslotte tot aan zijn pensioen als rector. Heel veel leden heeft Wim binnen zijn schoolmuren gehad, sterker nog, er ook nog tegen gevoetbald als onderdeel van de cyclus van leraren tegen elke brugklas. En daarnaast zag hij een behoorlijk aantal van zijn leerlingen terug in de hoogste elftallen van zijn club. Dat moet hem goed gedaan hebben.

De laatste jaren waren moeilijk voor Wim. Toch kwam hij als het kon met zoon Wim naar onze club voor de wedstrijden van het eerste elftal. “Wederom zijn wij een lid met een enorme verdienste verloren, iemand die bijgedragen heeft aan de voetbalsport in het algemeen en die in Papendrecht in het bijzonder.”

“Wij wensen Wims vrouw, zoon Wim, dochter Lisette, kleinkinderen en naasten veel sterkte met dit grote verlies. Moge Wims verdiensten voor Papendrecht in onderwijs en voetbalsport hen tot enige troost dienen”, stellen voorzitter Hans Jonker en erelid Peter Michielse namens het bestuur van vv Papendrecht op de website van de club.

De familie laat op de website van vv Papendrecht verder weten dat iedereen welkom is bij de uitvaart.