Afbeelding
Foto: 123RF.com

Woonkracht10 betaalt losgeld aan criminelen nadat gegevens gestolen waren na hackaanval

Nieuws

PAPENDRECHT/ALBLASSERDAM • Woningcorporatie Woonkracht10 heeft besloten losgeld te betalen aan de cybercriminelen die afgelopen maand het computersysteem van Woonkracht10 aanvielen en daarbij gegevens van huurders, medewerkers en andere betrokkenen hebben ingezien en gestolen.

De aanvallers dreigden de buitgemaakte gegevens online te zetten. “Na een zorgvuldige afweging besloten wij om met de aanvaller afspraken te maken over het verwijderen van onze data. Wij betaalden losgeld,” zo bevestigt een woordvoerster van Woonkracht10 tegenover RTL Nieuws, die het bericht als eerste naar buiten bracht.

De hoogte van het bedrag is niet bekend, maar volgens experts loop dat al gauw in de tonnen. “Bij aanvallen op dit soort organisaties, waarbij veel gevoelige gegevens zijn gestolen, gaat het eigenlijk nooit om tienduizenden euro’s”, zegt Dave Maasland, directeur van het cybersecuritybedrijf ESET Nederland op RTL Nieuws.

Verder meldt RTL dat Woonkracht10 is gehackt door de cybercriminelen van Play, een beruchte ransomwaregroep die in Nederland al eerder slachtoffers maakte.

Woonkracht10 verhuurt woningen in Alblasserdam, Papendrecht en Zwijndrecht.