Afbeelding
Foto: 123RF.com

Zakenman Alblasserdam en medeverdachte blijven vastzitten voor drugshandel en witwassen

Nieuws

ALBLASSERDAM • Zakenman Alexander R. (61) uit Alblasserdam en zijn zakenpartner Cholid H. (56) blijven voorlopig vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel en van witwassen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag besloten.

R. kwam in 2020 in het nieuws nadat er per ongeluk een andere man, waarschijnlijk in R.’s plaats, werd ontvoerd in het Noordhollandse Cruquies. De ontvoerders lieten die mishandelde man na vijf dagen vrij, toen ze doorhadden de verkeerde te hebben. 

Nadien volgden er nog brandstichtingen bij aan R. gelieerde bedrijven in Alblasserdam en Zwijndrecht, en werden er explosieven opgehangen bij woningen van R. en anderen. R. en zijn partner Cholid H. werden in november 2022 aangehouden door de politie. Cholid H. zou betrokken zijn geweest bij cocaïnetransporten van 611 en 153 kilo. 

Ook vond de politie 572 duizend euro aan vermeend crimineel geld van H. in Alblasserdam en op andere plekken. Bij zakenman R. vond de politie 143 duizend euro dat ook met misdaad verdiend zou zijn. Ook zou hij voorbereidingshandelingen voor drugshandel gepleegd hebben.

Vrijlating
Tijdens een tussentijdse zitting bij de Rotterdamse rechtbank vroeg de advocaat van beide verdachten woensdag om hun vrijlating uit voorarrest. “Ik heb niets met die transporten te maken”, zei H zelf. In de politieverhoren had hij tot nu toe gezwegen. “Dat kwam doordat ik te overrompeld was”, verklaarde H. tegen de rechters.

Alexander R. zweeg woensdag bij de rechtbank. De advocaat van beide verdachten meende dat na een half jaar voorarrest ze weer vrijgelaten moeten worden, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak. “Het bewijs van het Openbaar Ministerie is niets meer dan een grote nul”, verklaarde de advocaat. 

Cryptotelefoons
De verdenking tegen R. zijn gebaseerd op versleutelde berichten op cryptotelefoons die de politie had weten te ontcijferen. Daarin zou R. niet eens genoemd zijn, aldus de advocaat.

De rechtbank meent dat er toch voldoende serieuze verdenkingen zijn tegen R. en ook tegen H. Ze laat nog wel een getuige, die mogelijk ontlastende verklaringen kan doen, ondervragen. Ook laten de rechters onderzoeken of R. over enkele maanden wel kan worden vrijgelaten, met een enkelband.

Niet aanwezig
Derde verdachte in de zaak is de 28-jarige Yannick H., de zoon van Cholid H. Hij wordt verdacht van witwassen, maar was woensdag niet aanwezig bij de rechtbank. De volgende zitting is binnen drie maanden.