• Het superjacht Y720.
• Het superjacht Y720. Foto: Peter Stam

Makelaar wil miljoenen van Oceanco

alblasserdam • Volgens de makelaar was er een afspraak dat Oceanco hem vijf procent van de aankoopsom van het superjacht van filmregisseur Steven Spielberg zou betalen en is daar niet aan voldaan. Filmregisseur Steven Spielberg mag daarom naar Rotterdam komen om daar bij de rechtbank als getuige te worden gehoord bij de rechtbank. Dat is te lezen in een uitspraak van de rechtbank Rotterdam.

Megajacht Y720, de Seven Seas, van jachtenbouwer Oceanco werd in 2022 opgeleverd. Als eigenaar werd al die tijd filmregisseur Steven Spielberg al genoemd. Het vaartuig wordt gekenmerkt door prominent gebruik van glas, waarbij het hoofddek, de brug en het bovendek volledig zijn omgeven door grote glazen ramen. Ook de grijze kleur is opvallend. Het is nog maar de tweede keer dat Oceanco een grijs jacht heeft geproduceerd.

Aan het jacht zou volgens het Nederlandse zakenblad Quote een prijskaartje van 250 miljoen dollar hebben gehangen. Merle Wood & Associates, een Amerikaanse makelaar van superjachten, eist 5 procent (dat zou dan ongeveer 12,5 miljoen dollar zijn, red.) commissie van Oceanco. Volgens de makelaar is dat op de botenbeurs in Monaco afgesproken. Hierover zou hij Oceanco ook hebben gemaild en is dit nooit weersproken. Aan de andere kant is het ook nooit op papier bevestigd.

Het verhaal van de makelaar is, dat hij in 2008, Steven Spielberg heeft bijgestaan bij de onderhandelingen over de aankoop van een superjacht bij Oceanco. Naar aanleiding van de totstandkoming van dit contract is door Oceanco aan de makelaar een onderling overeengekomen bedrag aan commissie voldaan. In 2015 vernam de makelaar dat Oceanco met hun klant Spielberg in onderhandeling was over de aankoop van een nieuw superjacht, de Y720. De makelaar en Oceanco troffen elkaar daarna tijdens de Monaco Yacht Show in september 2015 in Monaco. 

De lezing van de makelaar is: “In een gesprek tijdens dit evenement kwamen Merle Wood & Associates en Oceanco overeen dat Oceanco aan Merle Wood & Associates een commissie verschuldigd was voor elke opvolgende deal, na het eerste jacht, tussen Oceanco en de klant, en dus ook voor de aankoop van de Y720. De makelaar en Oceanco kwamen overeen dat Oceanco aan MWA een commissie van 5% was verschuldigd voor de verkoop van de Y720 nu Merle Wood & Associates geen lagere commissie aanvaardde. Na de Monaco Yacht Show 2015 heeft Merle Wood & Associates in meerdere e-mails steeds gerefereerd aan de tussen makelaar en Oceanco gesloten overeenkomst en heeft deze hierin willen vastleggen. De inhoud van deze e-mails is door Oceanco nooit weersproken.” Oceanco laat bij de rechter weten dat hun klant (Steven Spielberg) bij geen enkel gesprek aangaande een eventuele commissieovereenkomst aanwezig is geweest en dat dit ook niet door de makelaar wordt gesteld. “Ook zit de klant er niet op te wachten om naar Nederland over te moeten komen voor het afleggen van een getuigenverklaring inzake een geschil over een niet-bestaande commissieovereenkomst. Te minder, nu de aanwezigheid van de klant niet onopgemerkt zal blijven door de media,” aldus Oceanco bij de rechter.

Verder vindt de Alblasserdamse jachtenbouwer dat de makelaar misbruik maakt van haar bevoegdheid. Oceanco: “Er is geen begin van bewijs dat er een commissieovereenkomst is gesloten. Merle Wood & Associates voert zo veel mogelijk druk uit op Oceanco om haar ertoe te bewegen een bedrag te betalen zodat de makelaar haar verzoeken intrekt. Hierdoor wordt een onevenredigheid gecreëerd tussen de belangen van beide partijen. Merle Wood & Associates maakt aldus misbruik van haar bevoegdheid als bedoeld in artikel 3:13 Burgerlijk Wetboek (hierna: BW). Het verzoek dient daarom te worden afgewezen.”

De rechtbank oordeelt dat Merle Wood & Associates in ieder geval getuigen mag oproepen, onder wie Spielberg. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak van start gaat, is nog niet bekend.

Peter Stam