• Umut Takac.
• Umut Takac. Foto: Richard van Hoek

Takac wil het anders dan Alblasserdam

alblasserdam • Voor hij zich gaat storten op de nieuwe klus in zijn nog jonge loopbaan als hoofdtrainer, is er eerst nog werk aan de winkel op sportpark Souburgh. Takac wil koste wat het kost Alblasserdam afleveren met de status die het nu heeft: die van tweedeklasser.

Als hem dat lukt, dan mag er gerust van een ‘knappe prestatie’ worden gesproken. Immers, Takac moest de voorbije zomer aan de slag met een selectie waaruit heel wat erkende ‘sterkhouders’ waren verdwenen. Ga er maar aan staan als eerstejaars coach. “Het is een pittige klus, maar ik heb er goede hoop op dat we rechtstreekse handhaving kunnen bereiken,” zegt hij. Voor veel buitenstaanders is het moeilijk te begrijpen dat Takac, wiens contract nota bene in november 2022 nog werd verlengd, aan het einde van dit seizoen afscheid neemt bij de Souburgh-club die hem zo na aan het hart ligt.“Tot december van het voorbije jaar was er geen vuiltje aan de lucht,” vertelt hij. “Maar na het afscheid van voorzitter Arjan Maat en de toenmalige Technische Commissie is er een andere wind gaan waaien bij Alblasserdam. Met andere woorden: er is een beleidswijziging doorgevoerd, en daar kan ik me niet in vinden. Voornaamste verschil met het recente verleden is dat de vereniging vooral verder wil met ‘eigen jongens’ en graag een volle kantine heeft. Het niveau waarop Alblasserdam gaat voetballen is van secundair belang.” “Ik snap best dat de club wat zaken wil ombuigen, maar ik zie te veel onzekerheden om hier door te willen gaan. Daarnaast ben ik een type dat wil winnen en daar bepaalde voorwaarden voor nodig heeft. Die tools worden me niet aangereikt, reden voor mij om een paar weken geleden het besluit te nemen dat er geen tweede jaar komt voor mij als trainer van Alblasserdam.”

Uiteindelijk raakte Umut Takac in gesprek met vv Dilettant uit Krimpen aan de Lek, een club die komend seizoen in de vierde klasse gaat uitkomen. Immers degradatie uit 3D is aanstaande.“Daar zou ik als ambitieus trainer tegenaan kunnen hikken,” glimlacht Takac, “Maar de gesprekken die ik bij Dilettant had verliepen zo prettig dat ik me er op verheug om daar aan de slag te gaan. De club wil zo snel mogelijk terug naar de derde klasse. Dat komt mooi uit, want die ambitie heb ik ook. Eerst het seizoen goed afronden met Alblasserdam en dan op naar mijn nieuwe uitdaging. Ik heb er zin in!”

Jan Timmer