• Lucas Adelino.
• Lucas Adelino. Foto: Richard van Hoek

'De Zwerver is onnodig gedegradeerd'

kinderdijk • Het verlies enkele weken geleden uit bij Nieuw-Lekkerland deed pijn, maar de 1-2 thuisnederlaag van vorige week tegen SVOS'22 voelde pas écht aan als een keiharde dreun.

"We zaten na afloop in stilte naar de punten van onze voetbalschoenen te staren," geeft Lucas Adelino de totale terneergeslagenheid van dat moment aan. "Die wedstrijd voelde als onze laatste strohalm. Door te winnen wilden we SVOD'22 duidelijk maken dat ze nog niet van ons af waren. Maar opnieuw ging het mis, zoals al zo vaak dit seizoen. In de slotfase kregen we de 1-2 om onze oren. Toen ging het licht uit. Over en sluiten. Einde verhaal."

De degradatie doet Lucas Adelino extra pijn omdat hij hem onnodig acht. "Als ik kijk naar onze selectie dan hebben we qua voetballers genoeg kwaliteit in huis om mee te kunnen draaien in de eerste klasse", vindt de 32-jarige verdedigende middenvelder. "Alleen kan ík dat vinden, maar is het vooral belangrijk dat de jonge jongens dat zelf óók zien en die kwaliteit combineren met de maximale en vooral permanente wil om er alles uit te halen." 

"In fases van wedstrijden zag je ze enorm hun best doen, maar er waren ook momenten waarop die absolute wil om te winnen er misschien in het hoofd wel was, maar niet naar de benen werd gecommuniceerd. Misschien kun je ze dat ook niet kwalijk nemen. Ze waren nieuw in de eerste klasse en moesten zelf ondervinden wat er op dit niveau van ze gevraagd werd. Redoane El Akchaoui, Jermain Babrout en ik hadden die ervaring wél. Wij weten dat je door drie procent harder te werken 20 procent opbrengst kunt scoren en daarmee het verschil kunt maken. Als de les van deze degradatie is dat onze jongere ploeggenoten beseffen wat er nodig is om succesvol te zijn, dan kunnen we komend seizoen een mooi jaar draaien in de tweede klasse en misschien wel sterker terugkomen. Eerlijk gezegd heb ik daar vertrouwen in, ondanks het feit dat we het na de zomer moeten doen zonder de inbreng van Glenn Weijts (naar Brielle, jt), Jesper Kusters en Austen Zwaal (beiden naar Heinenoord)."
Zelf blijft Lucas Adelino voetbalvereniging De Zwerver trouw. "Het vuur brandt nog steeds," glimlacht hij. "Ik kan het voetbal goed combineren met mijn werk in de zorg. En nog mooier: ik speel komend seizoen op de Schans samen met mijn broer Manucho, die overkomt van Oranje-Wit. Daar verheugen we ons allebei enorm op."

Jan Timmer