• Richard Batenburg.
• Richard Batenburg. Foto: Hans Huisman

Nog steeds geen uitzicht op huis voor Papendrechter Richard Batenburg: ‘Geen geschikt aanbod gehad’

Nieuws

PAPENDRECHT • Richard Batenburg uit Papendrecht moet op woensdag 26 april zijn tijdelijke woning aan de Weteringsingel verlaten en heeft nog geen nieuw onderkomen gevonden.

“Ik heb alles geprobeerd en iedereen benaderd, zelfs de krant, maar er is gewoon niets”, meldt de 46-jarige Papendrecht, die nu samen met zijn tienerdochter in de anti-kraakwoning woont. Omdat die binnenkort gesloopt gaat worden, moet hij eruit.

Geen urgentieverklaring
Richard is gescheiden. Zijn ex-vrouw is internationaal vrachtwagenchauffeur, waardoor het voor zijn dochter niet wenselijk is om te gaan wonen bij zijn ex. Een urgentieverklaring voor een nieuwe woning krijgt Richard echter niet, omdat zijn dochter in principe onderdak heeft en niet bij Richard ingeschreven staat (omdat hij in een anti-kraakwoning zit).

Gesprekken met woningbouwvereniging Woonkracht10 en Sterk Papendrecht leverden niets op. Richard: “Er is mij twee keer een woning aangeboden in de particuliere sector, een in Ridderkerk en een in Dordrecht. Maar toen ik reageerde en mijn interesse kenbaar maakte, bleek beide keren dat mijn verzamelinkomen te hoog is om voor die woningen in aanmerking te komen.”

Vragenkwartier
De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) maakte de zaak diverse keren aanhangig bij het gemeentebestuur, maar vond keer op keer dat ze geen bevredigende reacties vanuit het college kregen. Tijdens de raadsvergadering van 6 april stelde fractievoorzitter Ruud Lammers er tijdens het vragenkwartier opnieuw vragen over.

Wethouder Arno Janssen reageerde terughoudend, omdat het hier een individueel geval betreft. Wel gaf hij aan dat er diverse gesprekken geweest zijn en dat de heer Batenburg aanbiedingen had gehad. Ook zei hij tijdens de vergadering: “Niemand hoeft dakloos te worden, maar dan moet er welwillend zijn.”

Niet snappen
“Die uitspraak snap ik niet goed”, reageert Richard Batenburg. “Ik heb in alle opzichten meegewerkt aan het zoeken naar een woning en heb er alles aan gedaan, maar ik heb straks niets.”

Als hij op 26 april de sleutel moet inleveren, kan hij tijdelijk bij een vriendin onderdak krijgen. “Maar daar heb ik alleen maar een slaapkamer, dat is een tijdelijke oplossing en verre van ideaal.”

Voor zichzelf kan hij hiermee nog wel leven. Maar voor zijn dochter vindt hij het zeer vervelend. “Wat me het meest raakt, is dat ik als vader niet goed voor mijn dochter kan zorgen.”