Afbeelding
Foto: Peter Stam

Krans en bloemen bij oorlogsmonument in Alblasserdam

Nieuws

ALBLASSERDAM • De kinderen uit groep 8 van basisschool Het Kompas hebben donderdag 20 april het oorlogsmonument aan de Polderstraat in Alblasserdam symbolisch geadopteerd. Dit deden zij middels het leggen van een krans en bloemen.

Voorafgaand aan de kranslegging, werd er twee minuten stilte gehouden. De stilte werd ingeleid met het taptoe-signaal, dat werd gegeven door Joël van Driel, de nieuwe voorzitter van muziekvereniging Soli Deo Gloria. Bij de adoptie waren onder meer nieuwe burgemeester Jan Willem Boersma, twee wethouders en enkele veteranen aanwezig.

Eerder op de dag werden de kinderen in het gemeentehuis ontvangen. Er werden zelfgemaakte gedichten over het thema ‘oorlog’ voorgelezen en er werd een film over de Tweede Wereldoorlog vertoond. Vervolgens startte een wandeling door het dorp, waarbij de kinderen langs de plekken liepen die op 11 mei 1940 zijn gebombardeerd in Alblasserdam. De organisatie van de wandeling was in handen van het 4-mei-comité.

In Alblasserdam wordt al vele jaren het oorlogsmonument aan de Polderstraat ‘geadopteerd’ door een basisschool uit het dorp. ‘Adopteer een monument’ is een landelijk onderwijsproject georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ieder jaar ‘adopteren’ leerlingen uit de groepen 7 en 8 een lokaal oorlogsmonument. “Zo raken zij betrokken bij de lokale geschiedenis, leren zij wat herdenken is en leren zij waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven,” aldus de gemeente Alblasserdam.