• Jaap en Fahad spreken elkaar regelmatig in het kantoor van VluchtelingenWerk of bij Fahad thuis.
• Jaap en Fahad spreken elkaar regelmatig in het kantoor van VluchtelingenWerk of bij Fahad thuis. Foto: Anne Marie Hoekstra

Hulp nodig bij VluchtelingenWerk

papendrecht • VluchtelingenWerk Papendrecht zit te springen om meer vrijwilligers. Er zijn nu slechts vier vrijwilligers voor dertig vluchtelingen. Dit jaar komen er nog vijftig statushouders bij, inclusief kinderen, die allemaal hulp nodig hebben bij het inburgeren.

Jaap van der Linden is een van de vier vrijwilligers. Als maatschappelijk begeleider helpt hij drie gezinnen en twee alleenstaanden. “Daar komt er waarschijnlijk nog een bij”, vertelt hij in het kantoor van VluchtelingenWerk aan de Stellingmolen. Hettie van den Berg is teamleider bij VluchtelingenWerk en begeleidt de vrijwilligers. Ze vertelt: “In totaal vangen we aan het einde van 2023 in Papendrecht zeventig vluchtelingen op, inclusief kinderen. Dit zijn statushouders die allemaal vijftien maanden begeleiding krijgen. We gaan ervan uit dat ze daarna zelf hun weg kunnen vinden.”

Checklist

Als statushouders net in Papen-drecht zijn is de begeleiding het meest intensief. Jaap: “Op de dag van aankomst gaan ze hun woning bekijken. Samen met de coach vestiging, een andere vrijwilliger, ga ik dan mee. Daarna neem ik de vluchteling mee naar het kantoor van VluchtelingenWerk. Er is een checklist van 32 punten, zoals: een DigiD regelen, verzekeringen afsluiten, aanmelden bij de Voedselbank en een huisarts en tandarts regelen. Ook bij het eerste bezoek aan de Voedselbank ga ik mee.” 

"In het begin ben je er twee dagen per week mee bezig, in de loop van de tijd wordt dat minder", zegt Hettie. "Vrijwilligers met ervaring helpen nieuwe vrijwilligers. Je moet wel overdag tijd hebben, om instanties te kunnen bellen bijvoorbeeld. Aan het einde van de rit zie je iemand misschien nog maar eens in de maand." Jaap: "En een gezin met zes kinderen is meer werk aan dan een alleenstaande." VluchtelingenWerk beseft dat niet iedere vrijwilliger voldoende tijd heeft om het eerste intensieve deel van de inburgering te begeleiden. Hettie: “Ik wil ernaartoe dat ervaren vrijwilligers de eerste periode doen. Dan kan een ander type vrijwilliger huisbezoeken doen. Vluchtelingen hebben er ook behoefte aan hun verhaal aan iemand te vertellen.”

Momenten waarop hulp nodig is zijn niet altijd te plannen. Jaap: “Mensen kunnen je elke dag bellen. Ik bekijk dan of direct hulp nodig is. Bij iemand was een keer een betaalpasje gestolen, dan moet je op dat moment actie ondernemen. Je hebt met veel instanties te maken. Als ik de belastingtelefoon moet bellen, moet ik een middag uittrekken. Als het niet zulk dankbaar werk was, zou je gauw stoppen denk ik. De mensen die ik help zeggen soms wel drie keer dankjewel.”

'Altijd dankjewel'

Fahad Muhammed uit Syrië is een van de dankbare mensen die hulp krijgen van Jaap. Met hulp van een tolk vertelt Fahad: “Jaap doet veel voor mij. Hij helpt mij altijd, ook thuis. Ik ben afhankelijk van Jaap. Ik zeg altijd dankjewel. Hij heeft bijvoorbeeld geholpen met bankzaken, daarvoor moesten we naar Dordrecht.”
Fahad is nu anderhalf jaar in Nederland. Toen hij enige tijd in Papendrecht woonde arriveerden zijn vrouw en kinderen. Jaap: “Voor hen moest ik ook verzekeringen afsluiten. Ook ben ik meegegaan om de jongste kinderen aan te melden bij de Wereldklas van de Anne Frankschool.”

Toen Jaap met pensioen ging wilde hij niet op de bank blijven zitten. "Ik probeerde me voor te stellen hoe zou het zijn als ik zelf zou moeten vluchten. Hulp is belangrijk om mee te kunnen doen in de nieuwe cultuur. Ik merk dat vluchtelingen ernaar verlangen te participeren. Ik mag een klein schakeltje zijn en hen helpen een nieuwe toekomst op te bouwen. Aan hun ogen kun je zien hoe blij ze met je hulp zijn."
Nieuwe vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Hettie: hvandenberg
@vluchtelingenwerk.nl

Anne Marie Hoekstra