Afbeelding
Foto: 123RF.com

College Papendrecht ziet geen financiële ruimte gratis OV voor 66-plussers

Nieuws

PAPENDRECHT • Gratis openbaar vervoer voor 66-plussers uit Papendrecht met een krappe beurs lijkt van de baan. Er is geen geld voor, vindt het gemeentebestuur van Papendrecht.

Op 29 september 2022 werd door de PvdA een motie ingediend en aangenomen om gratis OV voor 66-plussers met een krappe beurs te onderzoeken. Het college heeft het onderzoek inmiddels uitgevoerd en concludeert met name dat er meerjarig geen structurele financiële ruimte is om gratis OV aan 66-plussers aan te bieden.

Het volledig gratis reizen binnen Papendrecht kost op jaarbasis minimaal 56.000, uitgaande van een doelgroep tot 105 procent met 1-ster abonnement (alleen reizen binnen Papendrecht). Als er wordt gekeken naar de doelgroep 130 procent zijn de kosten bij dat abonnement (ster-2, gratis reizen in Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam en Dordrecht centrum) minimaal 190.100 euro per jaar.

Het college ziet daarom geen mogelijkheid om een realistisch voorstel aan de raad te doen met voldoende financiële dekking. Een experiment van bijvoorbeeld een jaar, vindt het college niet wenselijk, gezien de verwachtingen die dan worden gecreëerd bij inwoners.

Het college is tevens van mening dat er al verschillende mogelijkheden voor 66-plussers zijn: “Er worden al abonnementen tegen een gereduceerd tarief aangeboden door vervoerders. Als gemeente hebben we recent onze minimaregelingen verruimd en verrijkt, met onder andere een sport- en cultuurfonds voor volwassenen. Dit laatste is toegevoegd in het kader van ‘meedoen stimuleren’ (actieplan Armoede): door sport en cultuur worden inwoners uit sociaal isolement gehaald. We blijven als college ons inzetten om waar mogelijk ontmoeting, beweging en het versterken van bestaanszekerheid te bevorderen.”

Derya Karso van de PvdA betreurt het besluit van het college en geeft aan: “Het maakt wel degelijk uit welk college er zit. Nog niet lang geleden heeft dit college een verhoging van 1 miljoen voor veiligheid voorgesteld. Blijkbaar was daar wel geld voor te vinden. Het is dus niet zozeer dat er geen geld is, maar waar je het aan uit wil geven.”

Ze vervolgt: “Investeren in openbaar vervoer maakt het leven voor heel veel mensen direct beter en financieel makkelijker. Vervoer is meer dan van a naar b komen. Het is sociale contacten onderhouden, zelfstandig naar het ziekenhuis kunnen gaan en bijvoorbeeld een keer met de bus naar een gratis evenement in Dordrecht of de markt in Sliedrecht. Wij zullen dit verder met de raad gaan bespreken.”

Hans Huisman