• Joris Libert met zijn EP.
• Joris Libert met zijn EP. Foto: Nanda van Heteren

Joris Libert uit Papendrecht brengt eerste EP uit: ‘Ik móet me gewoon creatief uiten’

Nieuws

PAPENDRECHT • Papendrechter Joris Libert had een missie: voor zijn zestiende verjaardag de wereld kennis laten maken met zijn muziek. Op 5 mei, de vrijdag voordat hij maandag 8 mei zijn geboortedag viert, verschijnt zijn eerste EP. De muzikant heeft hard gewerkt, zelfs onder schooltijd, maar het resultaat ‘is het meer dan waard!’

Joris vertelt: “Rond 2019 had ik het idee om muziek uit te brengen. Toen schreef ik vooral teksten die rijmden en semileuk klonken, maar nog niet op muziek. Dat kwam ongeveer een jaar later. Om meteen een hele plaat uit te brengen, leek mij een te grote stap. Daarom heb ik gekozen voor een EP. Dit is groter dan een single en kleiner dan een CD. Met deze zes nummers wil ik graag de eerste stap in het openbaar zetten wat muziek betreft.

Zes
Die zes nummers zijn niet met elkaar te vergelijken; ik wilde vooral experimenteren in verschillende genres. Het heeft invloeden van hiphop, elektronische muziek en experimentele rock, maar bovenal is de hele EP, die trouwens ‘A Warm Welcome’ heet, vooral mij. De teksten zijn ook gebaseerd op de eerste zestien jaar van mijn leven waarbij ik mij heb laten inspireren door mijn grote helden Frank Ocean, David Bowie en Amy Winehouse. Hoewel ik vrijwel alles zelf heb gedaan, heb ik voor het produceren van het nummer ‘Godly Tears’ de hulp van mijn goede vriend Mati ingeschakeld.

Ik houd sowieso van elke vorm van kunst, dus ik zal altijd mijn creativiteit wel op een bepaalde manier moeten uiten. Momenteel doe ik dat, naast met muziek, op mijn Instagramaccount @feelfiction. Daar plaats ik beeldende kunst. Het hele proces gaat in mijn hoofd 24/7 door, ook onder schooltijd. Gelukkig krijg ik daar op het Willem de Zwijger College in Papendrecht alle ruimte voor in mijn tussenuren en ook tijdens de Schoolredactie. Wij wisselen gezamenlijke projecten, zoals een podcast bij RTV Papendrecht, af met soloprojecten.

Emotie
Met het uitbrengen van muziek en het schrijven van teksten, heb ik echt het gevoel dat ik mijn emoties hier helemaal in kwijt kan. Het mooiste aan het uitbrengen is dat ik hoop dat anderen er ook een bepaalde emotie bij krijgen en zich mogelijk gesteund voelen.

Vanaf 5 mei is mijn muziek onder meer gratis te beluisteren via www.youtube.com/jorislibert. In de tijd dat mensen hopelijk van mijn muziek genieten, ga ik aan de slag met een hele plaat!”