• Nieuw-Lekkerland viert de overwinning.
• Nieuw-Lekkerland viert de overwinning. Foto: Richard van Hoek

Nieuw-Lekkerland neemt revanche

nieuw-lekkerland • De derby tussen de Lekkerlanders en de Kinderdijkers was mogelijk nog slechter dan het weer. In de stromende regen waren op een met ruim 1200 toeschouwers goed bevolkt sportpark Excelsior de doelpogingen op één hand te tellen. De gastheer won uiteindelijk nipt, maar wel verdiend met 1-0 door een vroege goal van Sven Schilders.

De entourage was vooraf en aanvankelijk ook tijdens de derby om van te smullen. De kantine en ook de tribune waren tot de nok gevuld. Langs het veld biertentjes met heerlijke braadworst. Uitdagende spandoeken en ook spreekkoren. Het vele vuurwerk, met roodzwarte en groene rookpotten, zorgden voor een geweldige sfeer.

Gelukkig was er dat vuurwerk, want binnen de lijnen was er – vooral in de eerste helft – weinig te beleven. De gespannen spelers, die elkaar een week lang al hadden bestookt met appjes en andere berichten, presteerden ondermaats. Scheidsrechter Cor van Elswijk uit het Westlandse Honselersdijk hield het kort en had door zijn kordate optreden de gehele wedstrijd in handen.

Revanche
Vanaf zijn eerste fluitsignaal vlogen de spelers, aangemoedigd door de vele toeschouwers, er bovenop. Nieuw-Lekkerland wilde zich duidelijk revancheren voor de uit-nederlaag en met nog een klein beetje hoop op lijfsbehoud was De Zwerver van zins die stunt te herhalen.

Sean van Rosmalen zette met twee tackles op De Zwerver-aanvoerder Lucas Adelino gelijk de trend. Maar gaandeweg de eerste helft was er meer vuurwerk buiten dan in het veld. Zeker toen de thuisploeg door een verdedigingsfout in de twintigste minuut op voorsprong kwam. Sven Schilders strafte genadeloos af. “We waren niet goed genoeg om het verschil te maken”, baalde De Zwerver-trainer Joery de Waal na afloop. “Er was volop strijd, maar het niveau was ondermaats. Van beide teams. Nu borst vooruit en kin omhoog voor de laatste wedstrijden."

Iets verderop was collega Ronald Hulsbosch het roerend met hem eens. “Er zat teveel spanning op. Dat was eigenlijk nergens voor nodig. Ik heb geprobeerd die er de afgelopen dagen af te halen. Maar dat is niet gelukt. Dit was de slechtste wedstrijd onder mijn leiding."

Na de voorsprong speelde zijn ploeg een gewonnen wedstrijd. De Kinderdijkers kwamen nauwelijks tot een fatsoenlijke aanval en in feite was een kopballetje net voor rust de enige 'serieuze' doelpoging. Lekkerland verzuimde op haar beurt voor en zeker ook na rust de wedstrijd in het slot te gooien. Dat zag ook aandachtig toeschouwer en buurman Danny Buys.

Het aanhoudende vuurwerk, maar ook het gedrag van een dertigtal ‘supporters’ uit het naburige Dordrecht was daar mede debet aan. Op het einde van de wedstrijd werd vanaf de tribune met bier, stenen en met vuurwerk gegooid. De derby werd tijdelijk gestaakt en gevoetbald werd er na de onderbreking nauwelijks meer.

Een bedenkelijk einde van wat een mooie voetbalmiddag had moeten worden, waar dus zowel de aanhang van Nieuw-Lekkerland als van De Zwerver weinig mee te maken had. Met de in allerijl opgeroepen vier politiewagens keerde de rust weer terug in Nieuw-Lekkerland, waar de spelers na afloop met elkaar een smakelijk biertje nuttigden.

Siggy Schutte, doelman van De Zwerver, deed dat zuinigjes. "Er zat heel weinig voetbal in. Eigenlijk een wedstrijd die geen winnaar verdiende." Lekkerland-verdediger Thom den Besten, die net voor binnenkomst in de catacomben al een bierdouche had te pakken, genoot. "Vanaf mijn vierde voetbal ik hier en ook tegen De Zwerver. In deze sfeer geef je 300%. Het spel was belabberd, maar dat maakt nu niet uit. Uit kregen zij een cadeautje, vandaag wij. We willen ons rechtstreeks handhaven en we wisten dat we moesten winnen. Ik heb alle vertrouwen, het komt wel goed."