• "Deze clash wil je simpelweg niet missen", vinden Niels Brekelmans en Jorie Bieren.
• "Deze clash wil je simpelweg niet missen", vinden Niels Brekelmans en Jorie Bieren. Foto: Richard van Hoek

Van jongs af aan in ban van de derby

nieuw-lekkerland • De één -Jorie Bieren-  speelt al sinds zijn jongste jeugd bij De Zwerver, de ander - Niels Bekelmans- was nog naar net uit de luiers toen hij zich voor het eerst in het groen-wit van vv Nieuw-Lekkerland hees. Het 'derbygevoel' zit bij beide voetballers diep.

"Het is al mijn hele voetballeven lang de wedstrijd van het jaar," weet Jorie Bieren (23). "Als jeugdspeler ervoer ik de derby al als een heel speciale pot met gezonde rivaliteit. Die pot wilde je per se niet verliezen. En dat is nog steeds zo."
Niels Brekelmans (27) is het helemaal met zijn Kinderdijkse tegenstander eens. "Het is altijd een speciale wedstrijd: ik noem het een 'sportieve burenruzie'. Als jeugdspeler kreeg je het belang van de derby al mee. Het hoorde min of meer bij je voetbalopvoeding."

Eerder dit seizoen won De Zwerver het eerste deel van het tweeluik van seizoen 2022-2023 met 1-0, een zege die op De Schans zo luid bejubeld werd dat de echo van de juichkreten dagen later nog te horen was op de Kinderdijk. "Dat was een lekkere,", grijnst Jorie Bieren. "Helaas moest ik hem van de zijlijn af bekijken omdat ik uitgerekend toen geblesseerd was. Maar de pret van de overwinning was er niet minder om."

Zoekende

Niels Brekelmans kijkt met enig afgrijzen terug op het duel. "Ik miste die middag bij de stand 0-0 een strafschop," zucht hij. "En daarna liepen we in de slotfase ook nog tegen de 1-0 aan. Nee, dat was allesbehalve een leuke ervaring. Er kwam nog bij dat we in die fase van het seizoen vaak niet goed voetbalden. Dat had zeker ook te maken met de vele wisselingen in het basisteam. Daardoor misten we vastigheid in ons spel. Resultaat was een elftal dat zich 'zoekende' door de competitie bewoog."

Laatste strohalm

Aan die weinig florissante situatie kwam razendsnel een einde nadat Ronald Hulsbosch tussentijds werd aangesteld als nieuwe trainer. "Ronald zorgde voor duidelijkheid, vastigheid en een helder plan,", geeft Brekelmans aan. "Resultaat was dat we veel beter gingen voetballen en wedstrijden begonnen te winnen."
Nieuw-Lekkerland hoopt zich met een geslaagde inhaalrace te ontworstelen aan het degradatiegevaar en lijkt op de goede weg, hoewel rechtstreeks handhaving nog een hele toer zal worden. Voor De Zwerver zijn de vooruitzichten ronduit somber. Met als één van de meest recente dieptepunten het verlies tegen Rijsoord. De kelder van de eerste klasse C is daarmee bereikt voor de Kinderdijkers. "Die nederlaag kwam hard aan," erkent Jorie Bieren. "Ik kan me voorstellen dat er maar weinig mensen zijn die nog geloven in onze overlevingskansen. We staan er inderdaad beroerd voor. Echt jammer, want we voetballen best aardig. Ik besef ook dat de derby met Nieuw-Lekkerland misschien wel onze laatste strohalm is. Bij Lekkerland is de situatie net wat minder dramatisch, maar ook die ploeg heeft de punten keihard nodig. Ik reken daarom op een boeiende derby met twee teams die vol voor de punten gaan."

Rechtzetten

"Dat verwacht ik ook," zegt Niels Brekelmans, centrale middenvelder in de ploeg van Ronald Hulsbosch. "Wij hebben nog wat recht te zetten na de ongelukkige uitnederlaag. Gesteund door onze fanatieke thuisaanhang willen we er alles voor geven om de drie punten te pakken. Ik ga er vanuit dat ons dat gaat lukken." Jorie Bieren verheugt zich al op de entourage bij de Alblasserwaardse versie van 'The Old Firm'. "Veel publiek langs de kant, da's toch het allermooiste wat er is!", zegt hij. "En tussen de lijnen is er die sportieve strijd, een wedstrijd tussen voetballers die elkaar veelal goed kennen en soms zelfs in de jeugd tegen elkaar hebben gespeeld. Geweldig toch. Laten we hopen dat die gezonde rivaliteit ook bij de supporters zicht- en hoorbaar is. Op vervelende toestanden zit namelijk niemand te wachten. Hoe dan ook, ik kan niet wachten tot het zaterdag 1 april is en hoop uiteraard vurig dat ik dit keer wél speel. Als linksback of in de aanval; het maakt me niet uit. Deze clash wil je simpelweg niet missen."

Jan Timmer