• Jan Willem Boersma.
• Jan Willem Boersma. Foto: Geurt Mouthaan

'Ideale mix van dorp en stad'

Een jaar of twee geleden besloot Jan Willem Boersma (55) om werk te gaan maken van een wens die hij al jarenlang koesterde: burgemeester worden. Op zijn lijstje met gemeenten die hem aanspraken, stond Alblasserdam met stip vermeld. Het vertrek van zijn voorganger, Jaap Paans, maakte de weg vrij om de sollicitatiebrief op de post te doen. "Wat mij aanspreekt in Alblasserdam is dat het aan de ene kant een dorp is, waar mensen elkaar veelal kennen, maar aan de andere kant stadse trekken en uitdagingen heeft. Een ideale mix. Zelf ben ik geboren in een vergelijkbaar dorp, Mijdrecht, maar ik heb ook jarenlang gewoond in onder meer Amsterdam en Dordrecht."

De eerste sollicitatiebrieven voor het ambt van burgemeester schreef Boersma al twintig jaar geleden. Een tikje jeugdige overmoed, concludeert hij nu met een glimlach. "Ik kreeg de tip mee: doe eerst maar eens wat ervaring op. Achteraf gezien is dat een heel goed advies geweest." Het onderstreept het feit dat de Dordtenaar (waar hij samen met zijn vrouw en drie kinderen woont) al veel langer rondloopt met het idee om een gooi te doen naar de burgemeestersketen. "In mijn werk in het veiligheidsdomein had ik op meerdere vlakken direct met burgemeesters te maken. Hun taken en werkzaamheden, de invulling van de rol als burgervader, spraken mij aan."

De benodigde ervaring deed Boersma op meerdere vlakken op. Openbare orde en veiligheid en de aanpak van criminaliteit vormen de belangrijkste rode draad in zijn werk. Hij werkte onder meer voor het Ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie in Den Haag en in het veiligheidsdomein voor gemeentebesturen. Van oudsher is dat ook de taak van een burgemeester. "Dat gaat onder meer over omgaan met rampen en calamiteiten, contacten onderhouden met de politie over zaken die misgaan. Maar de afgelopen jaren zijn er meer taken richting de burgemeesters gegaan."
Hij vervolgt: "Zo is er veel aandacht voor het gevaar van ondermijnende criminaliteit, de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. In Schiedam, waar ik gewerkt heb, zagen we dat gebeuren. Of dat in Alblasserdam ook al speelt? Je ziet dat de aanpak in de grote steden zorgt voor een verschuiving van criminele activiteiten naar het platteland, in de hoop daar meer onder de radar te kunnen blijven. Ik hoop met mijn achtergrond er een bijdrage aan te leveren om dat hier tegen te gaan en waar mogelijk te voorkomen. Hoe eerder je er alert op bent en actie op onderneemt, hoe beter."

Vanaf 2018 maakte hij als raadslid voor de ChristenUnie in Dordrecht kennis met deze kant van het gemeentebestuur. Bewust koos hij voor een andere portefeuille dan zijn vakgebied: jeugdzorg, schuldhulpverlening en armoedebeleid. "Het sociaal domein heeft mij altijd getrokken. Het is heel belangrijk om mensen de kans te geven om een goede plek in de maatschappij te krijgen. Het heeft ook raakvlakken met mijn werkzaamheden. Armoede, het niet afmaken van je opleiding, het maakt de kans groter dat je in de criminaliteit terechtkomt. Als burgemeester zitten deze onderwerpen straks niet in mijn portefeuille, maar als voorzitter van het college van burgemeester en wethouders wil ik hier zeker een rol in spelen."

Om het deel van de ervaring af te sluiten: als ouderling in zijn kerkelijke gemeente maakte hij van dichtbij de hoogte- en dieptepunten die zich voordoen in een mensenleven mee. Het omgaan met mensen is zeker een onderdeel van het burgemeestersambt dat Jan Willem Boersma aanspreekt. "Een verbindende factor zijn, inwoners en instanties die het niet met elkaar eens zijn met elkaar het gesprek laten aangaan, daar kijk ik naar uit. Dat past trouwens ook heel goed bij de manier waarop de gemeenteraad hier functioneert. Er zijn duidelijke verschillen, en die steken de partijen niet onder stoelen of banken, maar de discussies zijn constructief en gericht op het zoeken naar oplossingen." Hij lacht even. "In de landelijke politiek zouden ze er nog veel van kunnen leren hoe het er hier aan toe gaat."

Deze week vindt de installatie plaats. Na de blijdschap over het feit dat hij burgemeester van Alblasserdam mag worden, volgt er nu de dagelijkse praktijk. "Als eerste ga ik veel tijd besteden aan het leren kennen van het dorp en de inwoners. Daar kijk ik zeer naar uit." 

'In de landelijke politiek kunnen ze er nog veel van leren hoe het er hier aan toe gaat'