• André Ruikes.
• André Ruikes. Foto: Janny den Besten

Tandarts André Ruikes neemt afscheid

alblasserdam • André Ruikes kan terugzien op een prettige werkperiode waarin hij soms drie generaties van eenzelfde familie onder zijn tandheelkundige hoede mocht hebben.

André Ruikes (geboren 1957 te Nijmegen) hinkte qua studiekeuze tussen medicijnen en tandheelkunde. Het werd het laatste. 

Noodgebied
Nadat hij in 1980 afstudeerde, toerde hij met studiegenoot Jan van Dijk rond Maassluis, Spijkenisse en Alblasserdam om te kijken waar ze samen een praktijk konden beginnen. Het werd het dorp aan de Noord, mede omdat dit als ‘tandheelkundig noodgebied’ werd aangemerkt.

Dit hield onder meer in dat beide jongemannen na vier jaar als tandarts gewerkt te hebben geen militaire dienst hoefden te vervullen. Na een maand meelopen in de praktijk van tandarts Van Driest namen ze diens patiënten over, kochten het pand op Jacob Catsstraat 13 en vestigden hier in 1981 hun praktijk. Van Dijk op de begane grond, Ruikes op de eerste verdieping en diens vrouw Agnes op de tweede verdieping als diëtiste.

Andere mentaliteit
“Het contact met de mensen verliep direct vlot”, vertelt Ruikes. “Hoewel de mentaliteit anders is dan in Nijmegen, hier kijkt men liever eerst de kat uit de boom, breidde het patiëntenbestand zich snel uit.” O

ok was en is er een leuke sfeer in de praktijk, waardoor assistentes soms jarenlang in dienst blijven, zoals Inge al 33 jaar. Omdat trappen lopen vooral voor ouderen niet fijn was, vertrokken ze uit het pand. Vanaf 1996 vestigden ze zich samen met Gert Jan Teunisz en Erik Smalbroek op Anjerstraat 5 in een volledig nieuw gebouw: het Quadrant. Die naam slaat op het vierkante gebouw, de vier tandartsen en de vier kwadranten van het gebit. Sinds de openingshandeling, waarbij burgemeester Bruin een kroon doorboorde, bleef de praktijk steeds verder groeien. Momenteel werken er ruim twintig collega’s en zijn er acht behandelkamers.

Contact met mensen
Het leukste van zijn werk vindt André het contact met de mensen. “Een mooie kroon is leuk, maar het gaat om de mens die er aan vastzit. Ik heb mensen uit alle lagen van de samenleving in de stoel."

"Sommigen voelen zich er duidelijk niet op hun gemak. Aan mij dan de kunst om hen gerust te stellen. Ik probeer uit te leggen wat ik doe. Patiënten kunnen, als ze dit prettig vinden, meekijken via een spiegeltje aan de lamp of een filmpje bekijken van mijn werkzaamheden. Altijd informeer ik hoe het met hen gaat en waar ze zich mee bezighouden. Mooi is dat ik soms tegelijk drie generaties in één familie onder mijn hoede heb. Op mijn afscheidsbrief aan de patiënten komen leuke reacties binnen. Een man mailde: ‘Vijfendertig jaar geleden kwam ik voor het eerst bij jou om al mijn tanden en kiezen te laten trekken. Ik heb ze nu nog steeds.’

Na 42 jaar komt er een eind aan het werk dat Ruikes met veel liefde en plezier heeft gedaan. Als raadslid in de gemeenteraad blijft er genoeg te doen, evenals met adviezen geven voor het Havenfestival. Tennissen, zwemmen, reizen en de kleinkinderen, de uren zullen zich snel opvullen. 

Feestje en afscheid
Op 31 maart staat André voor het laatst bij de tandartsstoel. Diezelfde dag is er een feestje voor alle (oud-)medewerkers. “Ik heb veel vertrouwen in mijn opvolgers, de tandartsen Fouad Alsaleh en Jaume Roca.

Op zaterdag 1 april zijn mijn patiënten van harte uitgenodigd om afscheid te nemen tussen 16.00 en 18.00 uur in Landvast. Graag wil ik hen hartelijk bedanken voor het vertrouwen dat ze in mij stelden.”

Janny den Besten