• Het woonwagenkampement aan de Randweg, op een archieffoto.
• Het woonwagenkampement aan de Randweg, op een archieffoto. Foto: Bert Bons

Papendrecht onderzoekt uitbreiding woonwagenstandplaatsen

Algemeen

PAPENDRECHT • Omdat er in Papendrecht een duidelijke behoefte is naar extra woonwagenstandplaatsen, wil de gemeente gaan onderzoeken hoe dat opgelost kan worden.

Er moet een nieuw gemeentelijk beleidskader opgesteld worden en er wordt een locatieonderzoek gestart. Hieronder valt onder meer de ruimtelijke inpassing als ook de financiële en maatschappelijke haalbaarheid van extra woonwagenstandplaatsen in Papendrecht.

Jarenlang heeft Papendrecht een terughoudend beleid gevoerd met betrekking tot nieuwe woonwagenstandplaatsen. Hiermee volgde de gemeente landelijke uitgangspunten. Dit beleid bleek echter niet in overeenstemming te zijn met het mensenrechtelijk kader dat door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Algemene wet gelijke behandeling wordt gevormd.

Uitgangspunt is dat de overheid een inspanningsverplichting heeft om te voorzien in adequate huisvesting, waarbij rekening wordt gehouden met de erkende specifieke wooncultuur van woonwagenbewoners. Het is daarnaast niet geoorloofd om het aantal standplaatsen af te bouwen of niet uit te breiden, als er sprake is van een duidelijke behoefte vanuit de woonwagenbewoners.

Inmiddels is uit diverse onderzoeken gebleken dat er in Papendrecht een duidelijke behoefte is naar extra woonwagenstandplaatsen. De woonwagenbewoners hebben als doelgroep van beleid de afgelopen jaren echter geen topprioriteit kunnen krijgen. “Het betreft een complex vraagstuk”, meldt de gemeente Papendrecht. “De gemeente is aan zet ruimte te vinden voor een relatief kleine doelgroep met een groot ruimtebeslag, afgezet tegen de vele andere woningbouwopgaven die onze gemeente kent én het gebrek aan uitbreidingslocaties.”

“Dit laat onverlet dat wij een inspanningsverplichting hebben om deze inwoners adequaat te huisvesten”, vervolgt de gemeente. Met een nieuw gemeentelijk beleidskader, dat opgesteld gaat worden, en een locatieonderzoek hoopt de gemeente in de loop van dit jaar enkele concrete stappen te kunnen zetten. 

Op dit moment staan er in Papendrecht woonwagens aan de Randweg een de Amberdreef.