• Danny Buijs: 'Werken aan een herkenbaar eerste elftal met spelers uit de eigen opleiding'.
• Danny Buijs: 'Werken aan een herkenbaar eerste elftal met spelers uit de eigen opleiding'. Foto: Richard van Hoek Fotografie

Danny Buijs ziet nieuw perspectief

alblasserdam • Waar Danny Buijs ook vertoefde als profvoetballer of trainer; Alblasserdam was gevoelsmatig altijd dichtbij. En nu hij na zijn kortstondige Belgische avontuur bij KV Mechelen de handen tijdelijk vrij heeft, is hij ook fysiek veel aanwezig op Souburgh.

"Ik ben hier ooit als jong ventje begonnen met voetballen en heb me vanaf dat eerste moment altijd betrokken gevoeld bij de vereniging", zegt hij. Buijs zegt blij te zijn dat het zijn club in een flink aantal opzichten goed gaat. ''De jeugdafdeling is behoorlijk gegroeid, de accommodatie ziet er prima uit en er zijn succesvolle evenementen georganiseerd in de afgelopen periode. Daarnaast is ons een paar weken geleden tijdens de jaarvergadering verteld dat de club er ook in financieel opzicht goed voor staat," somt hij wat positieve aspecten op. "Met dank aan bestuur, sponsors en vrijwilligers. We zijn nu in een fase aangekomen dat Alblasserdam het beleid voor de eerstkomende jaren kan vormgeven. Arjan Maat stopt na elf jaar als voorzitter en de Technische Commissie heeft nieuwe mensen nodig. Hét moment om te formuleren waar we met de club naar toe willen."

"Ik heb me de voorbije maanden stevig verdiept in de kansen en mogelijkheden en vele gesprekken gevoerd met mensen op de club, huidige senior- en jeugdspelers en voetballers met een Alblasserdam-achtergrond die de voorbije jaren zijn uitgevlogen naar andere verenigingen. Eén van de doelen daarvan was om van hen te horen hoe ze denken over de club en hoe de toekomst van vv Alblasserdam er uit zou kunnen zien." Volgens Buijs is een grote gemene deler van alle gesprekken de hang naar een eerste elftal dat voor het overgrote deel uit eigen kweek-spelers bestaat. Ook het simuleren van een warme en gezellige sfeer werd veel genoemd. "Precies de dingen die ook ík belangrijk vindt," glimlacht Danny Buijs. "Ik denk dat veel Alblasserdammers de 'herkenbaarheid' van ons eerste elftal belangrijker vinden dan op welk niveau er gevoetbald wordt. Mijn inziens zouden we dus moeten werken aan een hoofdmacht met spelers vanuit onze eigen opleiding. Dit betekent dat wij zelfopgeleide spelers kansen, vertrouwen en waardering moeten geven. Daarnaast is er al een aanpassing in de visie: recent zijn wij begonnen met een 023 team in de 'piramide'. Dit moet de spil worden tussen de jeugdafdeling, de lagere senioren en het 1e elftal. Jongeren die op hun 17e of 18e nog niet klaar zijn voor seniorenvoetbal, hebben middels deze constructie langer de tijd om zichzelf te ontwikkelen tussen hun leeftijdsgenoten, zij kunnen als ze 21 of 22 zijn alsnog in aanmerking komen voor het eerste elftal en/of de stap maken naar de lagere senioren. 

Buijs heeft inmiddels twee ter zake kundige mensen bereid gevonden om eventueel zitting te nemen in de TC van vv Alblasserdam. Een nieuwe voorzitter is tot op heden niet gevonden, maar ook daar heeft Buijs een mening over. "Ik denk dat veel mensen aanhikken tegen de intensiteit en de stevige tijdsinvestering die het voorzitterschap met zich mee brengt," zegt hij. "In deze tijd is het steeds moeilijker om daar mensen voor te vinden. Een stuk gemakkelijker zou het zijn om van het voorzitterschap een 'duo-job' te maken. Dat zorgt voor veel minder belasting en kan voor mensen een reden zijn om de functie juist wél te aanvaarden." De huidige vacatures binnen de leiding van vv Alblasserdam zorgen ervoor dat Danny Buijs nú met zijn bespiegelingen komt. "Nieuwe mensen kunnen juist nú nieuw beleid maken waar de vereniging een aantal jaren mee vooruit kan. Deze tijd is anders dan pakweg tien jaar geleden. Meer dan ooit moeten we de sociaal-maatschappelijke rol van vv Alblasserdam versterken. Een voetbalvereniging als de onze is zó belangrijk voor jong en oud. Mensen komen er in beweging, sluiten hier vriendschappen, leren omgaan met winnen en verliezen, bezig zijn in teamverband, omgaan met verschillende culturen en achtergronden. Daarnaast kunnen wij als club een oplossing bieden voor eenzaamheid. Laten we nieuwe plannen maken en ze implementeren in nieuw beleid. Die kans hebben we nú!"

Jan Timmer