Afbeelding
Foto: 123RF.com

Alblasserdammers betalen 400.000 euro te veel belasting door fout

Algemeen

ALBLASSERDAM • Alblasserdammers betalen dit jaar door een fout bij de gemeente 400.000 euro te veel onroerendezaakbelasting (OZB). Wethouder Ramon Pardo noemt de zaak ‘schokkend’ en zegt de ‘uitvoeringsfout’ zeer te betreuren. 

De fout kwam aan het licht naar aanleiding van vragen door de ChristenUnie. De gemeente Alblasserdam wil de fout dit jaar nog rechtzetten. De rekening voor de OZB is al verzonden en de oproep vanuit de wethouder is om die rekening wel gewoon te betalen, omdat niet betalen of minder betalen, voor nieuwe problemen gaat zorgen.

De fout lijkt te zijn gemaakt op de financiële afdeling van de gemeente. Wethouder Ramon Pardo legde uit: “Dit is gebeurd in een tijdsspanne waarin we door een flessenhals gingen als het ging om bemensing op de financiële afdeling. Normaal gesproken wordt hierop het zes ogenprincipe toegepast. De basis waarop je het tarief bepaalt, moet gebaseerd zijn op de WOZ-waarde van 2022. Het tarief bepalen is incorrect vastgesteld op de cijfers van 2021 en de toepassing is uiteindelijk gebaseerd op de huidige WOZ en dan krijg je dit gerezen verschil. Dat is heel spijtig, maar dat is de technische invulling van wat er gebeurd is.” 

De wethouder heeft de intentie om het genoemde zes ogenprincipe in de komende jaren weer in ere te herstellen om te voorkomen dat zo’n fout nogmaals wordt gemaakt.

Interne check
De wethouder legde deze week aan de gemeenteraadscommissieleden uit hoe de fout is ontdekt en hoe het nu verder gaat. “Ik ben vorige week door de ChristenUnie-fractie uitgenodigd om bij de fractie wat specifieke vragen te beantwoorden over de OZB van dit jaar. Men had een persbericht gezien in het magazine Eigen Huis, waarin gemeld werd dat Alblasserdam met de OZB-heffingstijging op de derde plaats kwam.”

“De uitkomst van het gesprek was dat ik een check intern zou doen om te zien of de feitelijke uitvoering van de rekening ook had plaatsgevonden volgens de beleidskaders die we hebben meegegeven met de begroting. Wij hadden bij die begroting ingezet op een OZB-heffing, die volgens coalitieafspraken, in het totaal vijf ton hoger zou zijn dan een heffing van een jaar geleden. De opbrengst in 2022 was 5.400.000 euro. De totale gewenste opbrengst zou voor 2023 dus op 5.900.000 euro komen.”

Erg geschrokken
Inmiddels is de beloofde interne controle gedaan en daaruit blijkt dat er niet vijf ton, maar negen ton meer is gerekend. Dat betekent concreet dat de gemeente vier ton te veel OZB in rekening heeft gebracht bij huiseigenaren in Alblasserdam.

Wethouder Pardo: “Ik ben hier erg van geschrokken. Ik ben dank verschuldigd aan de ChristenUnie dat zij alert zijn geweest op de uitvoering van deze regeling. We hebben hier te maken met een uitvoeringsfout die wij zeer betreuren. Momenteel kijken we naar een goede manier om dit op te lossen. Daarover gaat u als gemeenteraad geïnformeerd worden per memo.”

Besluit gemeenteraad
Om de fout te herstelling, is er volgens Pardo een besluit van de gemeenteraad nodig. Verder zijn er direct gesprekken gevoerd met onder meer de SVHW, die de lokale belastingen int. Het advies van de wethouder is om de rekening die inmiddels bij alle woningeigenaren op de mat is gevallen, wel te betalen.

Pardo: “We raden mensen aan de rekening wel gewoon te betalen, in de overtuiging dat we het gaan corrigeren. Op het moment dat mensen nu niet gaan betalen, krijgen we weer een andere dynamiek waar je niet in wilt raken. Tenzij er een situatie is waarbij mensen zeggen: ik kan dit niet betalen. Het gaat in gemiddelde zin om ongeveer 50 euro per inwoner.” 

Mensen die de te hoge rekening niet kunnen betalen, kunnen hiervoor terecht voor advies bij het Brughuis in de Oude Bibliotheek.

Peter Stam