• Peter Boermans achter zijn drumkit in Landvast.
• Peter Boermans achter zijn drumkit in Landvast. Foto: Aangeleverd

Een kwart eeuw gratis jazzconcerten

alblasserdam • Live muziek heeft een magie die nooit geëvenaard kan worden met opnames. Jong en oud daar kennis mee laten maken, is één van de drijfveren van de organisatoren van de maandelijkse gratis jazzconcerten in Alblasserdam en Oud-Alblas. "Muziek maken is veel meer dan achter een dj-set staan met een koptelefoon op je oren", stelt Peter Boermans. "Met de concerten laten we dat zien en horen."

Dit jaar vinden ze al een kwart eeuw plaats. Boermans (80) was samen met Henk Kok en Hans Laheij vanaf het begin één van de organisatoren. "Henk wist dat ik drumde en hij vroeg me destijds om mee te helpen. Eerst was dat in de Wipmolen, later zijn we terechtgekomen in Landvast in de winter en restaurant De Kat in de Wilg in Oud-Alblas in de zomer."

De inwoner van Alblasserdam had als tiener al een voorkeur voor de trommels, maar de wachtlijst bij de muziekvereniging waar hij aanklopte was toen nog ellenlang. Vandaar dat hij een omweg nam via de klarinet. Jarenlang speelde hij dit instrument in dixielandbands, tot de drummer van het muziekgezelschap uitviel. "Ik ben voor hem ingevallen en bleek het nog beter dan hem te doen", glimlacht hij. "Henk kwam met zijn verzoek op een moment waarop ik al jaren amper gedrumd had. Het mooie aan de jazzconcerten is dat we altijd met zeer professionele muzikanten speelden, zodat er maar weinig oefentijd nodig is."

Een rode draad is dat van begin aan de uitvoeringen gepaard gingen met de mogelijkheid om te eten en te drinken. Zeker zo belangrijk: de toegang is gratis. "Als muzikanten krijgen we ook geen vergoeding", knikt Peter Boermans. "Dus dan vragen we dat ook niet aan het publiek. Het maakt de drempel zo laag mogelijk."

Vergrijzing

In de loop van de jaren wisten de initiatiefnemers een vaste groep van belangstellenden om zich heen te verzamelen. Muzikanten gingen en kwamen, maar het lukte elke keer weer om de concerten door te laten gaan. De grootste bedreiging is de vergrijzing, stelt Boermans. "Daarom moet het roer om. We zijn bezig met nieuwe en jonge muzikanten. En ook Nederlandstalige nummers komen op het repertoire. In de jazzwereld was dat lang not done, maar inmiddels is die kwaliteit hoog genoeg om dat op te pakken. En naast echte jazz brengen we ook jazzy nummers." De inwoner van Alblasserdam is trouwens op een ander vlak ook actief. Met de Luisterclub in Landvast laat hij dorpsgenoten kennismaken met zijn uitgebreide muziekcollectie. "Daarmee ga ik ook naar het Odensehuis. Het is prachtig om te zien hoe de bewoners daar reageren en nummers aanvragen van bijvoorbeeld Michael Jackson."Zondag 12 maart staat er weer een jazzconcert op de agenda in Landvast. De uitvoering is van 15.00 tot 18.00 uur. Er is een vrije inloop.

Geurt Mouthaan