• Chris Grimmius, Trijntje van Es, Derya Karso en Ruud Lammers (v.l.n.r.) zijn de initiatiefnemers van de Papendrechtse Progressieve Agenda.
• Chris Grimmius, Trijntje van Es, Derya Karso en Ruud Lammers (v.l.n.r.) zijn de initiatiefnemers van de Papendrechtse Progressieve Agenda. Foto: Phice

OP, D66, PvdA en GroenLinks presenteren Papendrechtse Progressieve Agenda: ‘We missen invloed’

Algemeen

PAPENDRECHT • De fracties van OP, D66, PvdA en GL in Papendrecht hebben de handen ineengeslagen en presenteren de Papendrechtse Progressieve Agenda.

Reden: een flink deel van de Papendrechtse inwoners koos bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen voor sociale, progressieve en duurzame plannen van deze vier oppositiepartijen. Maar van het voornemen om ook deze partijen invloed te geven op het coalitieakkoord, is na een jaar nog niets gekomen, vinden OP, D66, PvdA en GroenLinks. Daarom komen deze fracties nu met eigen plannen.

Niet vergeten
“De boodschap aan onze kiezers die de moed zijn verloren: we zijn jullie niet vergeten. De sociale plannen liggen klaar om uitgevoerd te worden,” aldus Derya Karso, fractievoorzitter van de PvdA Papendrecht. “De PvdA kiest altijd voor samenwerking, omdat je wil dat alles, maar dan ook echt alles wat de gemeente besluit, een afspiegeling is van wat inwoners willen. Samen vooruit, dat is wat wij willen.”

“GroenLinks vindt samenwerking altijd beter dan alleen staan. In deze agenda hebben we als de vier partijen, die niet in het college zitten, veel van onze duurzame punten weten te benoemen en daarmee steken we een constructieve hand uit naar de coalitiepartijen en het college,” zegt Chris Grimmius, fractievoorzitter van GroenLinks Papendrecht.

Samenwerking
De progressieve partijen benadrukken dat ze hiermee geen tegenhanger presenteren voor het coalitieakkoord, maar een agenda met sociale en progressieve punten. Zij zoeken met concrete voorstellen de samenwerking met de coalitiefracties. “De organisaties, bedrijven en inwoners worden hierin uiteraard niet vergeten”, aldus de vier partijen.

“D66 vindt dat Papendrecht meer progressieve plannen nodig heeft om met de tijd mee te gaan. Vaak is een bestuur veel behoudender dan de inwoners,” zegt Trijntje van Es, fractievoorzitter van D66 Papendrecht. “Er zijn heel veel moderne en creatieve ideeën, bij ons, maar ook in de samenleving. Wij willen het samen oppakken en niet denken in tegenstellingen, maar in mogelijkheden. Er kan echt veel meer dan we zelf vaak denken. Wij hebben er zin in!”

Handreiking
Ruud Lammers, fractievoorzitter van Onafhankelijk Papendrecht: “Wat Papendrecht nodig heeft is een progressief, sociaal en duurzaam bestuur. Wij staan voor lokale politiek en lokale oplossingen en daarom willen we inwoners beter betrekken. We moeten samen meer moeite doen voor een goede relatie. De oppositiepartijen reiken iedereen de hand om wat nodig is voor Papendrecht samen op te pakken.”

Plannen
Als plannen in de Papendrechtse Progressieve Agenda staan onder meer genoemd dat er gestreefd wordt naar gratis openbaar vervoer in Papendrecht, met als eerste stap gratis vervoer voor alle 66-plussers. Ook willen de partijen diversiteits- en inclusiviteitsbeleid in de gemeentelijke organisatie invoeren en Papendrecht vergroenen. In zeven jaar tijd moet er toegewerkt worden naar één boom per inwoner: 32.147 bomen. Twee keer zo veel als nu.

Verder moet er een jeugdhonk komen, evenals een klimaatburgemeester die het college scherp houdt op de energietransitie en de vergroening van Papendrecht. Verder willen de initiatiefnemers dat Papendrecht een Fair Trade-gemeente wordt en willen ze dat Papendrecht de energietransitie versneld uitvoert.

Ook moeten er meer evenementen georganiseerd gaan worden in Papendrecht en moet er meer aandacht komen voor alternatieve woonvormen zoals flexwoningen en tiny houses.