• Helikopters stijgen op langs de Industrieweg
• Helikopters stijgen op langs de Industrieweg Foto: Archief Pieter van Wijngaarden

Industrieweg in Papendrecht wordt Anthony Fokkerweg

Algemeen

PAPENDRECHT • Al 65 jaar draagt de weg op het Slobbengors te Papendrecht de naam ‘Industrieweg’. Nu krijgt de straat een andere naam: Anthony Fokkerweg.De gemeente Papendrecht heeft dit besloten omdat de nieuwe naam meer aansluit bij de daar gevestigde vliegtuigindustrie van Fokker GKN Aerospace.

De huidige Industrieweg loopt evenwijdig aan het Westeind en langs de Geul of Gantel. Tegenover de Fokker-gebouwen liggen de sportvelden, waaronder ook die van vv Papendrecht. Voordat Fokker, toen nog Aviolanda, langs de Industrieweg ging bouwen was daar Visser & Smit gevestigd en aan het eind van de Industrieweg Boele en van Eesteren. De naam Fokker loopt als een rode draad door de geschiedenis van Papendrecht en de daar eerder gevestigde vliegtuigfabriek Aviolanda. De Nederlandse regering heeft gedurende het bestaan van Aviolanda verschillende keren geprobeerd te bemiddelen in een samenwerking tussen Fokker en Aviolanda, zowel voor de Tweede Wereldoorlog als daarna. Maar dat ging niet eenvoudig, want beide fabrieken hadden hun eigen identiteit.

Een leuke wetenswaardigheid is dat in oktober 1931 Anthony Fokker voor het eerst een bezoek bracht aan de fabriek in Papendrecht. Hij werd toen rondgeleid over het Hoge Stuk van het Slobbengors, waar zich toen al een vliegveldje bevond.

In 1955 zocht Aviolanda uitbreiding voor haar activiteiten. Er werd bij Woensdrecht een bedrijfshal geopend voor werk aan grote vliegtuigen, omdat daar al een bestaand vliegveld lag. In Papendrecht zou nieuwbouw van luchtvaartprojecten plaatsvinden en vliegtuigonderhoud voor de kleine luchtvaart en die van de marine. Langs de toen nog doodlopende Industrieweg bevond zich aan het eind een heliport met parkeerterrein, waarin ook de gemeente Papendrecht participeerde. De helikopter had intussen haar intrede gedaan en Aviolanda wilde hierin een belangrijke rol spelen. Er werden enige honderden helikopters geassembleerd voor het Amerikaanse leger en die van de NATO. Voor dit doel werd het vliegveld langs de rivier geherstructureerd.

Langs de Industrieweg, aan de zijde van de Gantel, werd in 1966 de eerste bedrijfshal gebouwd (hal 83). De eerste paal van de 33 x 80 meter grote loods, werd op 12 april 1966 door burgemeester P.J. Keijzer de grond in geslagen. De eerste projecten die hier onderhanden werden genomen was het onderhoud aan helikopters van de marine en het luchtdoelraketsysteem ‘Nike’. Wegens de bochtafsnijding van Merwede/Noord verdween het vliegveld. De helikopters werden nu ingevlogen vanaf het opgespoten terrein langs de Industrieweg. De nieuwe bedrijfshal raakte snel vol. Er werden vliegtuigtrappen, zogenaamde Ventral Airstairs, voor de Boeing 727 vervaardigd en middenvleugels voor het MPA-Atlantic-vliegtuig voor de NATO. Er brak een periode aan dat Nederland te klein werd voor meerdere vliegtuigbouwers en zo werden in 1967 alle aandelen verkocht aan Fokker.

Nu waait de Fokker GKN vlag op het nieuwe hoofdkantoor aan het einde van de Industrieweg. De locatie aan de zuidzijde van de Gantel is nu bijna volgebouwd. Sinds de tijd van de bouw van de eerste industriehal 83 naar het heden is er veel gebeurd. Er vonden verschillende fusies plaats, maar de technologie is gelukkig nooit verdwenen uit Papendrecht. Het huidige Fokker GKN Technologies bouwt geen complete vliegtuigen meer, maar werkt samen met andere vliegtuigbouwers. In de twaalf productiehallen aan de Industrieweg wordt er nu gewerkt met onderdelen productie, metaalverlijming en assemblage voor onder andere Airbus, Boeing, Lockheed Martin, Gulfstream en Dassault. 

Meer dan vijftig jaar is Papendrecht inmiddels verbonden met de naam ‘Fokker’. Een straatnaam waardig om maar te zeggen, die alleen maar goed tot zijn recht komt op de plaats waar het allemaal begon, daar langs de Industrieweg, vanaf mei Anthony Fokkerweg genoemd..

Pieter van Wijngaarden