Er was eens...

Zo begint elk sprookje, alleen loopt deze niet goed af. In 1984 onthulde Dick Lahey, directeur van de oude Wipmolen, het kunstwerk van Willem Heesen, een gerenommeerd glasblazer. Het kreeg een plek als afscheiding tussen de bar en de loopruimte naar de zalen. Het bestond uit drie raamwerken met verticale draden waaraan glasbollen geregen waren. Velen van u zullen het zich nog herinneren. Het geheel deed een beetje denken aan een ‘telraam’ maar dan met gekleurde, geblazen ballen. Ik moet zeggen dat het me altijd erg heeft aangesproken. Het was licht, luchtig en kleurig. Het had alles waar je blij van wordt. Na de sloop van de Wipmolen verdween het in een opslag. Begin vorig jaar was het er opeens weer. Nu stond het in het Gemeentehuis. Op mijn vraag wat er mee ging gebeuren, kreeg ik te horen dat het gerestaureerd zou worden en een prominente plek in het Gemeentehuis zou krijgen. Daar kon ik alleen maar heel blij mee zijn. 

Maar... het ging anders, heel anders zelfs. Het wordt helemaal niet gerestaureerd, het is geschonken aan Leerdam. En toen was ik kwaad en voelde ik me bedonderd. Ik mag toch aannemen dat als je te horen krijgt dat het gerestaureerd gaat worden, dat het ook echt gaat gebeuren. Aangekocht met gemeenschapsgeld en het dan met een groot gebaar weggeven. En dan te bedenken dat kunstwerken van Heesen niet alleen in Stedelijk Museum of Boymans van Beuningen staan maar ook tot ver over onze grenzen. Onze gemeente is heel zorgvuldig omgegaan met de ‘ballen’ alleen toen het geld ging kosten gaven ze het weg. Opgelost! 

een mooie belofte en een mooi kunstwerk. Inderdaad, maar zuur is het wel.

Bep van Veenendaal, Alblasserdam


Rondleiding in de bibliotheek 

alblasserdam • In de bibliotheek van Alblasserdam, gevestigd in De Rederij aan het Cortgene 2, wordt op vrijdag 10 maart een rondleiding gegeven.

Tijdens deze rondleiding komen deelnemers erachter waar de pictogrammen en letters op boeken voor staan. "Hoe komt je gereserveerde boek precies in de reserveringen-boekenkast? Wie en wat is een community librarian of een coördinator vrijwilligers? Hoor alles over onze activiteiten en ontdek onze 3d printers”, aldus de bibliotheek. Aan het eind is er een leuke verrassing voor de deelnemers.
Deelname is gratis en kan alleen na aanmelding via www.debibliotheekaanzet.nl, via 088-2425070 of direct aan de balie van de bibliotheek.