• Jeroen Muilwijk.
• Jeroen Muilwijk. Foto: Richard van Hoek

'Onszelf rijk rekenen doen we niet meer'

oud-alblas • De Alblas kan komende zaterdag via een overwinning op naaste achtervolger Haastrecht een belangrijke stap zetten in de richting van het kampioenschap van de derde klasse D.

"Klopt", zegt Jeroen Muilwijk, de 'nummer 10' van de succesformatie uit Oud-Alblas. "We staan er goed voor en kunnen onze voorsprong verder vergroten. Maar tegelijkertijd zijn we ook voorzichtig. Vorig seizoen hebben we zelfs een voordelige marge van elf punten gehad en lieten we ons in de slotfase nog inhalen door Alblasserdam, waarna ook de nacompetitie een gigantische domper opleverde. We rekenen ons daarom niet rijk." Dat De Alblas geleerd heeft van de decepties is duidelijk. De ploeg van trainer Maarten van Gastelen is dit seizoen duidelijk ánders gaan spelen. "We hebben afscheid genomen van de 'standaard lange bal'", weet Jeroen Muilwijk. "Daar voor in de plaats is gekozen voor meer 'voetbal'. Die verandering maakt ons minder kwetsbaar en lastiger te verdedigen voor tegenstanders. Vorig seizoen hadden we met een opportunistischer speelstijl weliswaar veel succes, maar visten we uiteindelijk toch achter het net. Het huidige elftal straalt niet alleen meer rust uit, maar is ook prima in staat om een voorsprong zakelijk over de streep te trekken. De aanwezigheid van Bryan Jongeneel speelt zeker een belangrijke rol in het voetbal dat wij spelen. Zijn rentree heeft ons echt sterker gemaakt." Zelf staat Jeroen Muilwijk in het Oud-Alblasser keurkorps centraal op het middenveld. "Op de nummer 10-positie. Ideaal", glimlacht de 23-jarige voetballende accountant. "We spelen meestentijds met een ruit op het middenveld, opkomende backs en twee spitsen: Jari Zijderveld en Jesse Steegwijk. Dat levert een dynamisch plaatje op en ook voor mij veel gelegenheid om in schietpositie te komen. Op momenten waarop een andere speelwijze nodig is, zijn we in staat om op een ander systeem over te schakelen. Ook dat is een kwaliteit die ons regelmatig rendement oplevert."

Jeroen Muilwijk kijkt uit naar het duel van komende zaterdag met nummer 2 Haastrecht. "Ik hoef niemand uit te leggen dat het een belangrijk potje is," glimlacht hij. "Eerder dit seizoen gingen we er in Haastrecht flink af met een 3-0 nederlaag. Van onderschatting zal dus geen sprake zijn. We weten heel goed wat we willen: kampioen worden. Tegelijkertijd is het verstandig om niet te ver vooruit te kijken. We leven van wedstrijd naar wedstrijd. Onszelf rijk rekenen doen we niet meer."

Jan Timmer