• Kinderen van groep 8 krijgen uitleg in de klas.
• Kinderen van groep 8 krijgen uitleg in de klas. Foto: Karin Verschoor

Basisscholen bereiden zich voor op de finale van de Techniekspelen

Algemeen

PAPENDRECHT • Maar liefst 23 basisscholen uit Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. De winst gaat naar de groep die een zelfgemaakte auto het verst laat rijden.

De Techniekspelen gingen eind januari van start en is voor kinderen van groep 8. Ze construeren een auto en moeten deze vervolgens laten rijden. Daar zit de uitdaging in: de veer van de muizenval werkt als een gaspedaal. Een goede constructie brengt de auto in beweging. De wedstrijd is dus: welke auto rijdt het verste?

Jan van den Heuvel, docent Techniek op het voortgezet onderwijs, gaf instructie. “Kom maar hier staan, dan laat ik zien hoe je het touw het beste afmeet en vastbindt”. De kinderen komen om hem heen staan als Jan laat zien hoe je het touw aan de muizenval knoopt. “Let ook op dat je de assen, wielen en rondhout goed bevestigt zodat je zo min mogelijk weerstand hebt. Dat zorgt ervoor dat je auto verder rijdt.”

Deze Techniekspelen zijn een initiatief van De Lage Waard, het Willem de Zwijger College en het Griendencollege. De gezamenlijke opdracht van deze drie scholen is: met een uitdagende opdracht de interesse bij groep 8 voor techniek vergroten. Deze drie middelbare scholen zijn experts in het geven van lessen techniek aan leerlingen op het voortgezet onderwijs. Sinds enkele jaren worden er lessen verzorgd bij groep 8.

Door het wedstrijdelement gaan de leerlingen extra voor de winst. Dit jaar doen 23 basisscholen mee. “Een absoluut record”, zegt Bert IJzerman van De Lage Waard. “We gingen van zo’n 16 scholen uit, maar dat bleek veel te voorzichtig”. Volgens Marjola Vernooij van het Willem de Zwijger College wordt deze belangstelling veroorzaakt door de kennis van technieklessen die het voortgezet onderwijs meebrengt. “Het verzorgen van lessen techniek is niet zo eenvoudig voor een basisschool. Er is materiaal, kennis en tijd voor nodig”, aldus Vernooij. “Wij kunnen en doen dit graag. Het is leuk om te zien dat er een beweging op gang komt en allerlei basisscholen staan te popelen om zich op te geven!”

Scholen uit Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Papendrecht hebben zich massaal ingeschreven voor editie 2023. “We hopen dat zo’n jaarlijks evenement ervoor gaat zorgen dat meer leerlingen kiezen voor techniek”, aldus Karin Verschoor van het Griendencollege. “De maakindustrie in de regio Drechtsteden springt om technisch personeel. Soms worden we benaderd door bedrijven die zeggen: ‘hoe kunnen we ervoor zorgen dat leerlingen techniek kiezen, want we hebben ze zo hard nodig’.” Aandacht voor Techniek start in het primair onderwijs vinden de drie middelbare scholen en daar helpen ze graag bij.

Donderdag 23 maart is de finale van de Regionale Techniekspelen bij Teus Vlot te Sliedrecht. 23 basisscholen strijden dan dus om de winst. Behalve de auto die het verste rijdt, is er ook een prijs voor de mooiste auto. Ook zal er van elke schoolwinnaar een filmpje getoond worden waarin het bouwproces te zien is, want ook het maken en bewerken van je eigen film is tenslotte techniek.