• De kaart met het rood omlijnde plangebied.
• De kaart met het rood omlijnde plangebied. Foto: Emvy Consult B.V.

College Alblasserdam: twee ton voor opstellen gebiedsvisie Poort aan de Noord

Algemeen

ALBLASSERDAM • Voor het opstellen van een gebiedsvisie voor het nieuwe transferium heeft het Alblasserdamse college 200.000 euro nodig. Partijen als Fokker en Oceanco hebben zich gemeld om ook deel uit te gaan maken van dit project.

Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad dit bedrag beschikbaar te stellen. Het transferium bij Ruigenhil en onder de brug over de Noord, in de omgeving van het voormalige Nedstaalterrein, is bedoeld om de bezoekersstromen van en naar het Kinderdijkse molencomplex goed te organiseren. ‘Op deze manier draagt het transferium bij aan het bereikbaar houden van ons dorp’, licht het college toe.

De plannen hebben ervoor gezorgd dat ook andere partijen belangstelling toonden voor deze locatie. Vanuit Papendrecht heeft Fokker zich gemeld om een hoeveelheid vierkante meters in gebruik te nemen. ‘De uitbreiding van dit bedrijf noopt de directie tot het vinden van een bereikbaarheidsoplossing. Zij zien die, net als wij, in een combinatie van ons transferium en personenvervoer over water.’ 

Truckparking
Ook de Alblasserdamse jachtbouwer Oceanco wil de mogelijkheden van het transferium verkennen. Er zijn daarnaast verzoeken voor een truckparking en een evenemententerrein gekomen. Om ervoor te zorgen dat er een goede afweging wordt gemaakt wil het college de losse initiatieven samenbrengen in een integrale gebiedsvisie, met als werktitel Poort aan de Noord.

Uitgangspunt daarbij is dat het transferium niet alleen de bezoekersstromen van en naar Kinderdijk in goede banen zal leiden, maar ook als vliegwiel gaat dienen voor de hele ontwikkeling van het gebied. ‘Naast kansen op het gebied van duurzame mobiliteit, zijn er ook kansen op het gebied van recreatie, dynamische overs en het versterken van de waterdriehoek. Een integrale gebiedsvisie dient ook als inspiratie voor mogelijke investeerders, ontwikkelaars en andere overheden.’