• Bij de Yunus Emre moskee in Alblasserdam hangen Turkse vlaggen halfstok.
• Bij de Yunus Emre moskee in Alblasserdam hangen Turkse vlaggen halfstok. Foto: Aangeleverd

Aardbeving raakt ook Alblasserdam

alblasserdam • Het is van begin af aan hartverwarmend om te zien hoe er op de inzamelingsactie wordt gereageerd. Vanuit alle hoeken van Alblasserdam worden er kleding en andere materialen ingeleverd, bedoeld om de slachtoffers van de aardbeving in Turkije te helpen. 

"Dat doet ons heel erg goed", vertelt Fazli Kafa, voorzitter van het bestuur van de plaatselijke Yunus Emre moskee. "Mensen zijn solidair met elkaar, ongeacht de achtergrond of het geloof. Het is bijna onvoorstelbaar hoe massaal Alblasserdam reageert op onze oproep om spullen af te leveren. De Kledingbank in Alblasserdam heeft al toegezegd al hun kleding aan ons te doneren. En, iets wat we ook zeer op prijs stellen, het gemeentebestuur heeft ons benaderd en gezegd dat zij met ons gaan bespreken wat zij kunnen betekenen."

Scheuren

De banden van de Turkse gemeenschap met Turkije zijn hecht. Maandag vond er dan ook intensief contact plaats met familieleden, vrienden en kennissen. Fazli Kafa: "Het grootste deel van de mensen met een Turkse achtergrond in Alblasserdam zijn afkomstig uit een streek die grenst aan het rampgebied. De aardbevingen hebben hen ook getroffen, maar het is daar voor zover we nu kunnen overzien gebleven bij scheuren in huizen en gebouwen die op instorten staan." 

Dat geldt helaas niet voor iedereen. "Van één van onze bestuursleden is inmiddels bekend dat een familielid van hem is omgekomen. Twee andere familieleden zijn levend onder het puin vandaan gehaald, maar twee worden er ook nog vermist. Dat is heel zwaar."

Machteloosheid

De drang om te helpen is groot, constateert Kafa. "We zien wat er gebeurd is, ver bij ons vandaan. Dat geeft een gevoel van machteloosheid. Mensen staan dan ook te springen om íets te kunnen doen. We merkten dat meteen na de start van de inzamelingsactie. Het is zo bijzonder om te zien hoeveel er afgeleverd wordt en hoeveel geld er gedoneerd wordt."

Er is onder meer behoefte aan (winter)kleiding zoals jassen, truien, broeken, sokken en handschoenen, baby- en kinderspullen, materialen als zaklampen, batterijen en alle soorten verzorgingsartikelen en slaapzakken, dekens, kussens en lakens. De goederen kunnen tot en met zaterdag 11 februari ingeleverd worden bij de moskee aan de Anjerstraat 2. 

Hulppakketten

De deuren zijn elke dag open van 10.00 tot 22.00 uur. Naast de inzamelingsactie is er ook de mogelijkheid om geld te doneren. Hiermee zullen hulppakketten aangeschaft worden en overgedragen worden aan de officiële hulporganisaties. 

Een gift storten kan op bankrekeningnummer NL89 RABO 0154361828 (onder vermelding van donatie aardbeving Turkije). 

Sorteren

"We hebben in onze moskee een leslokaal ingericht als ruimte om alle spullen die we ontvangen op te slaan", licht de voorzitter van het moskeebestuur toe. "Elke avond gaan vrijwilligers aan de slag om de binnengekomen materialen te sorteren. Het is overigens wellicht overbodig om te vermelden, maar zeker wat betreft de kleding hopen we op nieuwe of bijna nieuwe kleren, geen kapotte of gescheurde kledingstukken." Hij vervolgt: "We hopen na zondag de opbrengst via een vliegtuig naar Turkije te sturen. Lukt die manier van vervoer niet, dan sluiten we aan bij transporten met vrachtwagens van moskeeën in de grote steden. Daar hebben we al contacten mee gelegd."

Vanuit de regio Zuid-Holland Zuid zijn overigens tien medewerkers van de Veiligheidsregio meegegaan met het reddingsteam Urban Search and Rescue (USAR) naar Gaziantep in Turkije, om in de ravage naar overlevenden van de aardbevingen te zoeken. De andere teamleden komen uit andere veiligheidsregio's. In totaal reizen er 65 mensen en acht speurhonden af. 

Geurt Mouthaan