• Mezzo-sopraan Lucia van Vugt.
• Mezzo-sopraan Lucia van Vugt. Foto: Aangeleverd

Musica sacra et profana in concert

papendrecht • Op zaterdag 18 februari klinkt in De Morgenster aan de Muilwijkstraat in Papendrecht geestelijke en wereldlijke muziek. 

Dat zijn grofweg de twee smaken van het muziekaanbod uit de barok tijdens dit zaterdagmiddagconcert. In de barok waren de twee werelden van de geestelijke en wereldlijke wel te onderscheiden, maar niet te scheiden, vandaar dat ze ook in dit concert broederlijk naast elkaar staan. Lucia van Vugt, mezzo-sopraan, Ben Bults, gamba en Arie de Bruijn, orgel, zullen dit concert verzorgen. De wereldlijke muziek, suite IX van Pieter Bustijn en een Canzona van Frescobaldi zal afwisselend klinken met geestelijke muziek van Huygens, Schütz, Bach en Handel. Een fraaie afwisseling van instrumentale en vocale muziek.

De Middelburgse componist, organist en beiaardier Pieter Bustijn was zo bekend, dat zelfs Bach hem citeerde in zijn klaviermuziek. Van Huygens klinken enkele vrije psalmbewerkingen voor zang en basso continuo. Schütz was de belangrijkste protestantse componist voor Bach. Van hem worden twee psalmen uitgevoerd.

Lucia van Vugt zingt van Bach een Aria uit cantate 136 , Es kömmt ein Tag. Het concert wordt afgesloten met het prachtige koraal Lord , I trust Thee van Handel.

Het zaterdagmiddag op 18 februari begint om 15:30 uur. Zoals gebruikelijk is de toegang vrij en is er een collecte bij de uitgang.