• Stoomsleepboot Pieter Boele.
• Stoomsleepboot Pieter Boele. Foto: Aangeleverd

Stoomsleepboot Pieter Boele komt naar Havenfestival in Alblasserdam

Algemeen

ALBLASSERDAM • De stoomsleepboot Pieter Boele zal tijdens het komende Havenfestival aanmeren in Alblasserdam. Dat maakt het bestuur van het Havenfestival bekend.

Als stoomsleepboot werd dit 31 meter lange schip in 1893 gebouwd door de scheepswerf Boele in Slikkerveer. Het ranke vaartuig was ontworpen voor het trekken van sleepaken op de Boven-Rijn. Destijds waren de binnenvaartschepen doorgaans voormalige zeilvrachtvaarders, niet voorzien van eigen voortstuwing. Daarom werd vaak in combinatie met andere schippers een stoomsleepboot ingehuurd voor de vaart over de rivieren.

In 1924 onderging het bij scheepswerf Boele een modernisering, waarbij de eerste door Boele vervaardigde stoommachine werd ingebouwd. Tevens kwam er een nieuwe stuurhut en een roef op het voordek. Bij de scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht werd in 1941 een nieuwe ketel geplaatst, die in 1957 door dezelfde werf voor oliestook werd omgebouwd.

In de vijftiger jaren verdwenen de meeste stoomslepers, maar de Speculant, zoals de boot toen heette, verrichtte nog trouwe dienst tot 1965 en was daarmee de laatste stoomsleper op de Rijn. In 1968 kocht een Amerikaanse regisseur het schip, met de bedoeling om er films mee te gaan opnemen. Zover is het niet gekomen. Jarenlang lag de trotse Speculant in de Dordtse Wolwevershaven in afwachting van verdere gebeurtenissen.

In 1970 kocht de scheepswerf en machinefabriek Boele in Bolnes het schip, waarna een grondige revisie en plaatsing van een enkele-vuurgangsketel uit 1962 volgden. Dankzij deze vakkundige en vooruitziende restauratie door de oorspronkelijke bouwers bleef de inmiddels tot Pieter Boele gedoopte stoomsleper behouden, in tegenstelling tot talloze soortgenoten.

Nadat de Pieter Boele enige tijd als directievaartuig had dienst gedaan, droeg de werf het prachtige schip over aan het Maritiem (buiten) Museum in Rotterdam. Begin 1987 werd het schip in bruikleen genomen door de stichting Dordt in Stoom, die met een groep enthousiaste vrijwilligers de laatste Rijn-stoomsleepboot in Europa operationeel zal houden. Vanuit Dordrecht en Rotterdam worden regelmatig rondvaarten gemaakt, waarmee de Pieter Boele weer in de vertrouwde omgeving van Groothoofd en Wolwevershaven is teruggekeerd.

Het Havenfestival wordt gehouden van 11 tot en met 16 september 2023.