• Eerdere staking van de FNV.
• Eerdere staking van de FNV. Foto: wijntjesfotografie.nl

FNV: ‘Gemeentelijk personeel gaat ook staken in Drechtsteden, werkonderbreking in Papendrecht’

Algemeen

PAPENDRECHT • De FNV kondigt nieuwe stakingen en werkonderbrekingen voor gemeentelijk personeel en Boa’s aan in de Betuwe, de Drechtsteden en in Den Haag. Op 9 februari staat er een werkonderbreking in de planning in Papendrecht.

In het noorden van het land, in Emmen, vindt er een eerste werkonderbreking plaats. Op dit moment wordt er nog steeds, tot en met maandag 6 februari, gestaakt in Utrecht. Ook de Boa’s in Nieuwegein en Vijfheerenlanden voeren deze week actie.

In tal van andere gemeenten worden nu actiebijeenkomsten georganiseerd ter voorbereiding van meer werkonderbrekingen en stakingen in de komende weken. Zo vindt er tevens een landelijke manifestatie plaats op 15 februari in Utrecht.

Op 11 januari liep het ultimatum van FNV Overheid en de overige betrokken bonden voor een nieuwe cao Gemeenten/SGO aan de werkgevers af. Inmiddels vonden er al werkonderbrekingen en stakingen plaats in Almere, Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.

Gijsbert Boggia, FNV Overheid bestuurder Utrecht: “De actiebereidheid bij het Utrechtse Stadsbedrijf is bijzonder groot. De medewerkers zien de enorme kloof tussen wat zij eisen en wat de VNG bereid is te bieden. Zij vinden het bijzonder vervelend dat de burgers nu hierdoor getroffen worden, want zij zijn trots als hun stad schoon, groen en veilig is. Dat is nu helaas niet het geval, want het vuil stapelt zich inmiddels steeds meer op in Utrecht. Kortom, hoog tijd dat de VNG echt gaat bewegen.”

De staking in Utrecht richt zich op werkzaamheden in de openbare ruimte, zoals in de afvalscheidingstations, het legen van ondergrondse containers, het ophalen van papier, GFT en huisvuil. Daarnaast ligt het onderhoud stil, zoals het werk van stratenmakers en van medewerkers in de groenvoorziening.’

Medewerkers van Avri zullen maandag letterlijk het stokje overnemen van collega’s bij stadsbedrijven Utrecht. Avri verzorgt de restafval- en grondstoffeninzameling voor inwoners van acht gemeenten in Rivierenland.

FNV Overheid bestuurder Sengul Sozen: “Van maandag 6 februari tot en met woensdag 8 februari zal er geen afval ingezameld worden en zullen de milieustraten in Tiel, Zaltbommel, Culemborg en Geldermalsen gesloten zijn. Hoe vervelend we het ook vinden voor de inwoners, ook in Rivierenland staat bij menigeen het water aan de lippen. Of zoals veel van onze leden mij vertellen: ‘We willen een toekomst waar je een fatsoenlijke inkomen hebt waar je van rond kan komen. Voor onze dagelijkse uitgaven zijn we nu aangewezen op ons vakantiegeld. We hopen dat de VNG, die al maanden geen oog of oor heeft voor onze situatie nu echt zal luisteren naar ons.”

Papendrecht
Op donderdag 9 februari is er een werkonderbreking op vier locaties in de Drechtsteden. In Papendrecht is er een manifestatie van 11.00 tot 12.00 uur bij het gemeentehuis. Ook zijn er bijeenkomsten in Hardinxveld-Giessendam, Zwijndrecht en Dordrecht.

Jan Winde, FNV vakbondsconsulent Drechtsteden: “De werknemers van de tien gemeentelijke organisaties in de Drechtsteden leggen die dag het werk neer. Van de gemeentewerven tot in de kantoren vertellen leden ons hoe verontwaardigd zij zijn over het uitblijven van een fatsoenlijk bod door de VNG. De maat is vol voor veel werknemers en de actiebereidheid is ongekend groot!”

Belangrijkste cao-eisen zijn onder meer 12% structurele loonsverhoging, een automatische prijscompensatie (APC) ter compensatie van toekomstige inflatie, het handhaven van de sociale zekerheid en een goede verlof- en vitaliteitsregeling voor jong en oud.