• Jaap Seelbach en Jan Radstake.
• Jaap Seelbach en Jan Radstake. Foto: Anja Helmink

Opheffing dreigt voor Seniorenclub Alblasserdam: voorzitter en secretaris nodig

Algemeen

ALBLASSERDAM • Seniorenclub Alblasserdam (voluit Stichting Senioren Activiteiten Alblasserdam) is dringend op zoek naar een voorzitter en een secretaris. Melden er zich geen gegadigden, dan wordt de club per 1 april opgeheven.

“Dat zou verschrikkelijk zijn”, vinden zowel voorzitter Jaap Seelbach als secretaris Jan Radstake. De club gaat hen echt aan het hart. Beide heren zijn hier vanaf begin 2016 nauw bij betrokken.

Voorziet in behoefte
De seniorenclub heeft momenteel bijna 100 leden en voorziet duidelijk in een behoefte. Er is echter een probleem, want zowel Jaap als Jan willen hun bestuurstaken binnenkort neerleggen. Jaap: “Ik heb gezondheidsproblemen en weet niet hoe het verder gaat lopen. Momenteel vervangt Jan me, maar die wil zelf vanwege zijn leeftijd ook stoppen.”

Jan doet ook de ledenadministratie en de contactmiddagen, maar geeft aan dat deze dingen ook door een ander gedaan kunnen worden. Over de invulling van zijn functie is te praten. Zijn zorg is, dat mocht hem wat overkomen, hij niet weet bij wie hij aan moet kloppen.

“Er zijn geen bestuursleden die de functies van Jaap en mij over kunnen of willen nemen. Als bestuur hebben we de problemen wel op tijd onderkend. We hebben er een half jaar voor uitgetrokken om deze op te lossen. De einddatum is gesteld op 1 april. Er zijn gesprekken geweest met Stichting Welzijn Alblasserdam en met de wethouder. Ook is er inmiddels een advertentie geplaatst.”

Uit isolement
Jaap: “Het zou zo triest zijn als de seniorenclub ophoudt te bestaan. We zijn altijd bezig om mensen uit hun isolement te houden. Elke maand organiseren we voor onze donateurs een contactmiddag in Cultureel Centrum Landvast. Ook is er in Landvast de wekelijkse hobbyclub en aan de Groene Zoom de kaartclub. In de zomers zijn er tevens de gezellige uitstapjes. Het zou heel erg zijn als we op gegeven moment moeten zeggen dat het nu de laatste keer is.”

“We doen het voor de ouderen”, voegt Jan toe. “We geven hen door de activiteiten die we organiseren een reden om uit huis te gaan. Het gaat de mensen echt om de gezelligheid. Als de activiteiten noodgedwongen wegvallen, blijven de mensen thuis en kunnen ze in een isolement raken en verpieteren.“

Iedereen gebeld
“In corona tijd hebben we samen om de 14 dagen iedereen gebeld”, vertelt Jaap. “Het was fijn om even contact te hebben, dat hebben, zeker de 85-plussers, zo nodig. En die vormen toch een derde van ons donateursbestand. De 65-jarigen hebben vaak nog genoeg contacten, die staan niet zo te springen om aan onze activiteiten deel te nemen. Het ledenaantal verruimen gaat niet, want de 55-jarigen werken nog. Zij zijn in de avonden beschikbaar, maar dan willen de ouderen de deur niet meer uit.”

“Er zijn ouderen die echt naar de club- en contactmiddagen toeleven”, vertelt Jan. “Het feit dat we 14 kaarters bij elkaar krijgen, laat zien dat er behoefte aan is. En dan gaat het echt niet alleen om het kaarten. Er is grote behoefte aan sociaal contact en gezelligheid.”

Jaap en Jan zouden het verschrikkelijk vinden als de SSAA moet stoppen wegens gebrek aan bestuursleden. Het geeft hen een gevoel van onmacht dat ze het stokje tot op heden niet door kunnen geven. Ze houden echter hoop want het is nog geen 1 april. Gegadigden voor de functies van voorzitter en secretaris zijn hartelijk welkom en kunnen zich melden door een mail te sturen naar: secretaris@seniorenclub-alblasserdam.nl.

Voor meer informatie: www.seniorenclub-alblasserdam.nl.