• Met rookvrije speelplekken wil het CDA in Alblasserdam het roken tegengaan.
• Met rookvrije speelplekken wil het CDA in Alblasserdam het roken tegengaan. Foto: 123RF.com

VVD als enige tegen CDA-motie rookvrije speelplekken in Alblasserdam

Algemeen

ALBLASSERDAM • Een motie van het CDA om alle speelplekken in Alblasserdam rookvrij te maken kreeg afgelopen week steun van de gehele raad, met uitzondering van de VVD.

Het idee om met bijvoorbeeld bordjes of tegels aan te geven dat roken op een speelplek niet gewenst is, daar had fractievoorzitter Herman Verweij moeite mee. “We vinden dit een betuttelend voorstel. Natuurlijk zijn we voorstander van het toewerken naar een rookvrije generatie, maar ons principiële uitgangspunt is dat beleid gehandhaafd moet kunnen worden. In dit geval is dat zeker niet haalbaar, dus gaan we hier niet in mee.”

CDA-raadslid André Ruikes, die de motie met dit voorstel indiende, keek anders tegen het aspect van handhaven aan. “We zijn niet van plan om een blik BOA’s hiervoor open te trekken, dat is ook niet mogelijk. Maar zo’n bordje of tegel is een aanleiding voor mensen om anderen aan te spreken op hun gedrag. We zijn met elkaar verantwoordelijkheid om een generatie rookvrij op te laten groeien.”

Leerkrachten
Steun was er onverkort van D66 en ChristenUnie. Jako Sterrenburg (CU) wilde zelfs graag meer stappen zetten. “Het is een heel goede start. We kunnen hier ook scholen en hun personeel op aanspreken. Zelf zie ik bij de school vlakbij de Mesdaglaan leerkrachten in de pauze door de wijk heen lopen terwijl ze roken. Daarmee geven ze een heel slecht voorbeeld en zij zouden daarop aangesproken moeten worden.” Wim van Krimpen (PvdA) kende meer twijfels. “Is dit niet betuttelend? Maar navraag bij mijn factie leerde dat áls je iets wilt doen, dit een goede stap is.”

De SGP ging in eerste instantie mee met de VVD. Jan Mark ten Hove: “Ik werk zelf op een MBO in Rotterdam. Het verbod om te roken op het schoolplein zorgde ervoor dat de rokers op de stoep gingen staan en daar voor overlast zorgden. Het verplaatste het probleem alleen maar.” 

Elkaar aanspreken
Maar na een korte schorsing bleek de christelijke partij toch gevoelig voor de argumenten van het CDA. “We gaan toch akkoord, omdat we denken dat het elkaar aanspreken op het roken bij speelplekken als handhaving werkt.”

Wethouder Marten Japenga ten slotte schaarde zich voor honderd procent achter de motie. “Handhaving begint bij jezelf. Het is belangrijk dat dit gebeurt en daarom omarmen wij dit idee.”