SGP tegen krediet Transferium Kinderdijk

alblasserdam • Alleen de SGP keerde zich afgelopen week tijdens de commissievergadering in Alblasserdam tegen een extra voorbereidingskrediet van 215.000 euro voor het nieuwe Transferium Kinderdijk.

Fractievoorzitter Jaco Brand begreep het verzoek van wethouder Ramon Pardo wel, maar wilde eerst meer duidelijkheid over de financiële haalbaarheid en de exploitatie van het nieuwe transferium, waar vandaan in de toekomst bezoekers van Kinderdijk naar het molencomplex gebracht worden. "De afspraak was dat we eerst de Samenwerkings Overeenkomst Kinderdijk zouden bespreken, waarin dit vastgelegd zou zijn. Die overeenkomst is er nog niet en u vraagt ons nu al wel om 215.000 euro gemeenschapsgeld voor verdere onderzoeken beschikbaar te stellen. Wij zijn bang dat straks alles is voorbereid, inclusief het ontwerp, dat de aannemer klaarstaat en we dan alleen nog maar ja of nee kunnen zeggen. U slaat een stap over."

Een oproep waarin de andere partijen niet in meegingen. Zij gaven het vertrouwen aan de wethouder. Ook al door de tijdsdruk: de planning is dat nieuwe transferium in maart 2024 in gebruik zal worden genomen. 

Wethouder Pardo zelf probeerde de SGP nog wel mee te krijgen. "In maart bespreken we de SOK. Dan komen het financieel overzicht en de exploitatie bij u op tafel. We zitten dan nog niet in de fase van een ja of nee." Het bleek niet voldoende om de SGP te overtuigen, de rest van de raad ging wel akkoord.