• Burgemeester Jan Heijkoop.
• Burgemeester Jan Heijkoop. Foto: Aangeleverd

Jan Heijkoop weer naar Alblasserdam

alblasserdam • Jan Heijkoop is per 31 januari benoemd tot waarnemend burgemeester van Alblasserdam. Hij combineert deze functie twee maanden met het burgemeesterschap van Hendrik-Ido-Ambacht.

Jan Heijkoop was van september 2014 tot juli 2015 ook al waarnemend burgemeester van het Damdorp. Op 31 januari neemt burgemeester Jaap Paans in een buitengewone raadsvergadering na 7,5 jaar afscheid van Alblasserdam. Op donderdag 30 maart wordt naar verwachting de nieuwe kroonbenoemde burgemeester geïnstalleerd. In de tussenliggende periode zal Jan Heijkoop waarnemen als burgemeester. 

"Met Alblasserdam heb ik wat, dat heeft zeker meegespeeld in mijn beslissing om ja te zeggen op de vraag van de Commissaris van de Koning", licht hij toe. "Als inwoner van Oud-Alblas ben je sowieso al op het buurdorp georiënteerd."  Desondanks dacht hij wel enige tijd over zijn besluit na. Afgelopen jaar kondigde hij aan te stoppen als burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht, om meer tijd voor zichzelf te krijgen. Omdat het lang duurde voordat er een vervanger aan zou kunnen treden, stemde hij ermee in tot november aan te blijven als waarnemend burgemeester. 

In februari en maart combineert hij dat dus met Alblasserdam. "Dat verandert dus niets aan het tijdstip waarop ik stop. Het gaat over een beperkte periode van twee maanden. Belangrijk is ook dat in beide gemeenten alles op orde is. In Alblasserdam zal ik alleen de lopende zaken oppakken. Ik hoef bijvoorbeeld niet veel tijd in allerlei kennismakingsgesprekken te investeren, ook al om dat ik de gemeente goed ken."

De fractievoorzitters in de raad van Alblasserdam zijn blij met een bekend gezicht als waarnemend burgemeester, zeker gezien de relatief korte periode. Voorzitter van de vertrouwenscommissie Arco Strop: “De samenwerking met Jan Heijkoop hebben we altijd als heel prettig ervaren. Daarom vinden we dit een mooie oplossing om de tussenperiode te overbruggen.”

Elf kandidaten hebben interesse getoond om burgemeester van Alblasserdam te worden. De vertrouwenscommissie heeft de sollicitaties in behandeling genomen. Op 6 februari vergadert de gemeenteraad over de voordracht. Naar verwachting wordt dan ook de naam van de beoogde kandidaat bekend gemaakt. Op 30 maart wordt de nieuwe burgemeester geïnstalleerd.

Geurt Mouthaan