Afbeelding
Foto: 123RF.com

Papendrechter (32) vrijgesproken van wapenhandel

Algemeen

PAPENDRECHT • Hoewel hij ontegenzeggelijk contact had met de veroordeelde Rotterdamse crimineel Michael I. is de 32-jarige Brian de G. uit Papendrecht maandag 23 januari vrijgesproken van wapenhandel. Volgens de rechters was er onvoldoende overtuigend bewijs dat de verdachte van plan was om een vuurwapen te kopen.

Bij de aanhouding van de tot vijf jaar cel veroordeelde Michael I. tijdens een preventieve fouilleractie in een Rotterdams café werd een vuurwapen gevonden. Vlak voor de arrestatie op 30 september 2021 voerde I. nog een gesprek op Whatsapp met De G. waarin hij aankondigde te worden meegenomen door de politie. “Verstop die maar beter. Ik kan daar pas laat zijn”, antwoordde de Papendrechter in de chat. In die tekst zag het OM bewijs dat De G. die avond het wapen zou ophalen of kopen. Zo ver durfde de Dordtse rechtbank niet te gaan.

“Vaststaat dat verdachte contact had met I. Volgens De G. ging het echter over het verstoppen van een telefoon. Het voornemen tot verkoop van het wapen is niet met zekerheid vast te stellen. Ook niet door de vondst van de munitie, want die paste niet bij het soort wapen.”

Toch kreeg De G. nog straf vanwege de vondst van onder meer die munitie. Zo trof de politie verstopt in zijn kluis én onder de kinderwagen in zijn auto ruim driehonderd kogels en enkele magazijnen voor pistolen aan. In de achterbak van die wagen lag bovendien een zakje met zeven xtc-pillen. Daarvoor kreeg de Papendrechter een maand voorwaardelijke celstraf en veertig uur werkstraf. “Verdachte heeft vier maanden met die spullen rondgereden terwijl zijn kind in diezelfde auto zat. Kwalijk en onverantwoord”, vonden de rechters.

Cerberus