Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Veel sportverenigingen in Papendrecht hebben het moeilijk door de energiecrisis

Algemeen

PAPENDRECHT • De meeste sportverenigingen in Papendrecht hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden in de energiecrisis, maar lijken het volgens de gemeente te gaan overleven. Dat bleek afgelopen donderdagavond tijdens de commissie Samenleving. GroenLinks twijfelt of dit klopt.

Toen de oplegnotitie van D66 behandeld werd over de maatregelen rondom de energiecrisis en armoede, stelde Chris Grimmius (GroenLinks) voor om een huurstop of huurvermindering toe te passen voor de sportverenigingen. “Anders zijn er over zes maanden een stuk minder sportverenigingen in Papendrecht”, waarschuwde hij.

Wethouder Jan Dirk van der Borg deelde zijn zorgen. Hij sprak ook zijn teleurstelling uit over de afwachtende houding van het Rijk, maar zag het niet zo somber in als het GroenLinks-raadslid. “We zijn in gesprek zijn met de sport- en cultuursector. Voorlopige conclusie daarbij is dat we gevraagd hebben om het te laten weten wanneer het niet meer lukt om te overleven. Dan gaan we maatwerk leveren.”

“Op korte termijn redden de meesten het”, vervolgde de wethouder. “Een heel beperkt aantal vereniging heeft het moeilijk. Er zijn bij iedereen wel zorgen.”

Hij vervolgde: “Verenigingen geven aan dat ze met name geholpen kunnen worden bij de verduurzaming van hun vastgoed en hun terreinen op langere termijn. Dat is de centrale boodschap die we terug krijgen. Bijvoorbeeld bij de gezamenlijke inkoop van materialen, zodat ze een goede toekomst tegemoet gaan.”

Chris Grimmius concludeerde dat hij en de wethouder verschillende verhalen gehoord hebben. “Bij veel verenigingen wordt de contributie vooruitbetaald en onderhoud wordt uitgesteld. Het ziet er houdbaar uit, maar het lijkt op een verbloeming van de situatie. We horen ook dat ze aangeven dat het water ze aan de lippen staat, maar dat de gemeente zegt dat even afgewacht wordt met welke steunmaatregel de landelijke overheid komt.”

Wethouder Van der Borg was niet verrast door wat Grimmius zei. “Ik denk dat we hetzelfde beeld hebben. Sommige verenigingen teren in op hun vermogen, dat weten we. Wel stellen we altijd de vraag of ze dan echt op het randje zitten.” 

Voor zover de wethouder weet, is er één vereniging in Papendrecht die echt balanceert op het randje van de afgrond. “Zij houden ons op de hoogte hoe het gaat. Dat is alles wat ik daarover nu kan zeggen.”