• Alblasserdam moet nog wachten op nieuwe oplaadpunten.
• Alblasserdam moet nog wachten op nieuwe oplaadpunten. Foto: 123RF.com

Nieuwe oplaadpunten elektrische auto’s in Alblasserdam: pas na zomer van 2023

Algemeen

ALBLASSERDAM • Inwoners van Alblasserdam zullen in ieder geval tot de zomer van 2023 moeten wachten op de komst van nieuwe laadpunten voor elektrische voertuigen. Wethouder Marten Japenga begrijpt het ongeduld, maar wil er zorg voor dragen dat het benodigde nieuwe beleid wel goed wordt opgezet.

Tijdens de commissievergadering stelde burgerraadslid Jan Lok niet gerustgesteld te zijn door de antwoorden op de vragen die de PvdA gesteld had over dit onderwerp. “U stelt dat er op basis van het oude beleid in elke woonbuurt minimaal één oplaadpunt is. Maar het is niet zo dat de inwoners dit als voldoende ervaren.” 

Hij vervolgde: “Navraag bij aanbieder Park ‘n Charge leverde eerst op dat zij in de zomer van 2022 nieuw beleid verwachtten. In een schrijven van oktober werd dat aangepast naar de zomer van 2023. Met een beetje pech betekent dat er pas in het derde kwartaal nieuwe oplaadpunten komen. Wethouder, kunt u garanderen dat het dan wel mogelijk is?”

Duurzaam vervoer
Ook noemde de PvdA-er de optie om op een centrale plek in Alblasserdam meerdere oplaadpunten te maken, inclusief snelladers. “Maak in ieder geval haast, de tijd achterhaalt ons.” Bijval kreeg hij van Jaco Brand (SGP) en Tessa Stegman (D66): “Wij zijn hier vorig jaar ook mee bezig geweest. De prognose was toen dat er in de tweede helft van 2022 meer duidelijkheid zou komen. Het wordt nu dus zomer 2023. Dat klinkt nog best ver weg. Inwoners willen wel de keuze maken voor duurzaam vervoer, maar ze worden hierdoor tegengehouden.”

“Uw ongeduld bevalt me wel”, reageerde wethouder Marten Japenga. “Het duurt langer dan mij lief is. Het goede nieuws is dat alle oplaadpunten die opgenomen waren in het oude beleid zijn ingevuld. Maar het vervolg loopt niet optimaal.”

Hij vervolgde: “We zijn daarin afhankelijk van de provinciale overheid en de andere gemeenten in de regio. Daarin wordt nagedacht wat de prognoses zijn voor de verschillende steden en dorpen om daar beleid op te maken. Ik ben zeker bereid om op meer snelheid aan te dringen. Tegelijkertijd willen we ervoor zorgen dat dit dan niet ten koste gaat van de kwaliteit van het beleid. Het moet wel goed gebeuren. Het uitgangspunt is om als het beleid klaar is de ontstane achterstand zo snel mogelijk in te lopen.”

Snelladers
Hij beloofde contact op te nemen met collega-wethouders in de omgeving om te horen wat hun ervaringen op dit punt zijn. “En de mogelijkheid van een centraal punt met eventueel snelladers onderzoeken we ook.”