• Huisarts Ton den Hartog.
• Huisarts Ton den Hartog. Foto: Aangeleverd

Veel Alblasserdammers zonder huisarts

alblasserdam • Dit gebeurt in samenwerking met de Alblasserdamse huisartsenpraktijken. Degenen voor wie dit opgaat, kunnen zich melden via het mailadres huisartsentekort@alblasserdam.nl. 

Een vaste huisarts vinden is in het Damdorp is al jarenlang geen vanzelfsprekendheid meer, licht huisarts Ton den Hartog toe. "De zes huisartsenpraktijken besloten om de toestroom, veroorzaakt door onder meer nieuwbouw en de komst van vluchtelingen, onderling te verdelen. Ieder kwartaal was één van de praktijken aan de beurt om nieuwe patiënten onder te brengen. Maar inmiddels lopen we, ondanks dat we uitgebreid hebben qua personeel, tegen onze grenzen aan. We zitten allemaal ruim boven de norm van het aantal patiënten per huisartsenpraktijk. Dat vormt een bedreiging voor het leveren van goede huisartsenzorg. Daarmee bevinden we ons in een heel lastige situatie."

Nieuwbouwplannen

Een oplossing presenteren is verre van gemakkelijk, zo blijkt uit de toelichting van Den Hartog. Een huisarts vinden die een nieuwe praktijk start, is gezien het landelijke tekort aan huisartsen een uitdaging. En waar vind je betaalbare vierkante meters om zo'n praktijk te vestigen? "De druk gaat alleen maar hoger worden, gezien de nieuwbouwplannen die er in Alblasserdam zijn. We merken dat in deze plannen de beschikbare ruimte bij de huisartsen of een nieuwe huisartsenpraktijk vaak niet meegenomen wordt."

De toenemende vergrijzing, terwijl mensen steeds langer thuis blijven wonen, speelt ook mee. "Daarnaast zien we dat inwoners die verhuizen regelmatig bij ons ingeschreven blijven, omdat ze in hun nieuwe woonplaats geen huisarts kunnen vinden. Ik heb bijvoorbeeld cliënten die in Gorinchem wonen. Het probleem doet zich overal voor."

In overleg met de gemeente Alblasserdam, de zorgverzekeraars en de huisartsen in de regio is daarom besloten om als eerste stap naar een oplossing een inventarisatie te maken. "We weten dat het een fors aantal is. Als blijkt dat het er bijvoorbeeld 2500 zijn, is er een basis voor een nieuwe huisartsenpraktijk. Bij 500 zul je aan andere oplossingsrichtingen moeten gaan denken."

Meer tijd voor de patiënt

Om de instroom van nieuwe praktijkhoudende huisartsen te kunnen vergroten, zal het vak van huisarts aantrekkelijker gemaakt moeten worden. Den Hartog ondernam zelf al actie door taken anders in te richten in de praktijk. De investering in een praktijkmanager kost onderaan de streep wellicht euro's, maar: "Het werkplezier is er zoveel op vooruit gegaan. Het zorgt ervoor dat ik de dorpsdokter kan zijn die dichtbij de patiënten staat en hun situatie ken. En dat is mijn inziens een voorwaarde voor goede huisartsenzorg. We hopen gezamenlijk ervoor te zorgen dat patiënten in betrokken huisartsenpraktijken terecht kunnen. De stap naar onpersoonlijke commerciële partijen hopen we niet te hoeven maken, zoals nu elders in den lande op veel plekken gebeurt." 

Geurt Mouthaan