Afbeelding
Foto: Rick den Besten

Ferry van Dijk is terug op Streveland

streefkerk/alblasserdam • De afgelopen 44 jaar stonden bij Ferry van Dijk in het teken van voetballen en nog eens voetballen. De verhuizing van zijn bedrijf Etepro was een mooie reden om een sabbatical te nemen. De in Hardinxveld-Giessendam opgegroeide trainer kreeg weer tijd voor zijn gezin. Maar toen Streefkerk net voor de kerst, door het plotselinge vertrek van trainer Pieter Lagendijk, aan de bel trok stapte Van Dijk in.

"Ik had natuurlijk gelezen dat Pieter was opgestapt, maar dat nieuwsfeit nam ik voor kennisgeving aan. Daar wilde ik mij niet mee bemoeien", herinnert Van Dijk (50) zich nog goed. "Voor het eerst sinds jaren had ik met mijn vrouw en kinderen weer eens een kerstshow van Intratuin bezocht. Heerlijk. De verhuizing van ons bedrijf, dat ik met twee medecompagnons leid, ging uiteindelijk niet door. We zijn nu flink aan het verbouwen op de huidige locatie in Alblasserdam. Toen Streefkerk belde of ik interesse had om het seizoen af te maken, heb ik overleg gevoerd. Op de zaak en uiteraard ook met mijn gezin."

"De seinen stonden snel op groen en toen heb ik eerst met Pieter gebeld. Natuurlijk heeft de club mij keurig ingelicht, maar tien jaar geleden was Pieter mijn aanvoerder en ik wilde zijn verhaal ook aanhoren. Alvorens ook in te stemmen."
De gesprekken verliepen prima en dus was er een hernieuwde kennismaking met sportpark Streveland.
"Als voetballer ben ik begonnen bij Hardinxveld en haalde als voorhoedespeler zondag 1. Vervolgens speelde ik voor Unitas, maar na vier jaar haalde Theo de Boon mij terug naar de Sluisweg. Een paar jaar later vertrok ik weer naar Gorinchem, nu onder leiding van Ron Vlot bij SVW. Na onze verhuizing naar Alblasserdam werd ik benaderd door Peter den Haan. Bij De Zwerver heb ik nog een aantal jaren op de voor mij onbekende zaterdag gespeeld. Tot mijn heup te vaak uit de kom schoot."

Na enkele jeugdelftalletjes te hebben getraind, werd hij trainer bij de reserves op De Schans. "Zo'n tien jaar geleden stond ik voor het eerst op eigen benen. Streefkerk bood mij die geweldige kans, ik wilde mij verder ontwikkelen. Na drie maanden had mijn jeugdliefde Hardinxveld belangstelling, toenmalig tweedeklasser. Na UEFA C en B wilde ik ook het diploma A halen. Ik liep stage bij Michel Langerak en werd later zijn assistent bij Sliedrecht."
Weer op eigen benen werd Van Dijk trainer bij Groot-Ammers. "Streefkerk toonde toen ook opnieuw belangstelling, maar ik vond de terugkeer te vroeg. Je komt dan toch weer teveel oud-spelers tegen. Nu is dat anders, van de huidige selectie heb ik alleen Andy van Vugt en Pieter van den Berg getraind. Amel en Martin de Jong spelen lager, hun jongste broertjes Christiaan en Mijndert staan nu in het eerste. Ik zal weer een band moeten gaan opbouwen met deze gasten. Persoonlijk moet ik, na de bewuste pas op de plaats, het trainerschap ook weer opnieuw gaan beleven. De weersomstandigheden werken nog tegen, maar het is zo weer lente."

Komend weekend staat de wedstrijd tegen Heukelum al op het programma.