• Drechtstreek onlangs in een duel tegen HSSC'61.
• Drechtstreek onlangs in een duel tegen HSSC'61. Foto: Piet van Beest

Vol op puntenjacht na de winterstop

streek • Na een winterstop van ruim een maand gaat de bal weer rollen bij de voetbalamateurs. Parallel daaraan neemt de spanning toe, zeker óók bij Nieuw-Lekkerland, De Alblas en Drechtstreek. Drie clubs met verschillende belangen en één gezamenlijk doel: zoveel mogelijk punten pakken.

Zaterdag-eersteklasser Nieuw-Lekkerland benutte het winterreces om zich fysiek en mentaal voor te bereiden op een marathonexercitie die moet gaan leiden tot handhaving in de eerste klasse C. Objectief gezien een uiterst lastige klus, gezien de huidige twaalfde plek van de groenwitten en de flinke achterstand op de 'veilige' ploegen. Met Ronald Hulsbosch aan het roer moet echter niet worden uitgesloten dat Lekkerland toch nog het vege lijf gaat redden. De interim-trainer heeft 'de boel' in ieder geval goed aan de gang gekregen op het trainingsveld. "De energie spat er vanaf bij de jongens," stelt Hulsbosch met een grote glimlach vast. "Ze staan op scherp en willen alles geven voor goede resultaten. Ik heb vertrouwen in deze selectie. Ik ben elke dag weer blij dat ik hen mag trainen. Prima gasten zijn het! Ook met de technische staf kan ik het goed vinden. Kortom: het plaatje klopt. We gaan proberen om alsnog rechtstreekse handhaving af te dwingen. Lukt dat niet, dan moeten we ons via de nacompetitie uit de zorgen spelen."

Hulsbosch is van plan om zijn 'Houdini-act' vorm te geven via opportunistisch aanvallend voetbal. "Je kunt wel allerlei ingewikkelde verhalen gaan ophangen en je spelers een tactisch keurlijf aanmeten, maar eerlijk gezegd vind ik dat niets. Daar doe je niemand een plezier mee. Kijk maar naar het Nederlands Elftal op het WK. Die gasten gingen pas écht voetballen toen ze met 2-0 achter stonden tegen Argentinië. Zo gaan wij het doen vanaf minuut 1. Het gas gaat erop!"

Bij de Alblas heeft men dat type spel juist laten varen. Met succes, want het elftal van trainer Maarten van Gastelen staat met 28 punten uit elf duels strak aan kop in de derde klasse D. Zeven punten bedraagt de voorsprong op de naaste achtervolgers Haastrecht en Meerkerk. De titel lonkt. Dat dachten de Souburghers een jaar geleden overigens ook. Maar de praktijk bleek weerbarstig en mondde uit in een regelrechte nachtmerrie. Tien punten voorsprong bleken niet genoeg. Alblasserdam werd op de laatste speeldag kampioen en Streefkerk bleek uiteindelijk te sterk in de nacompetitie. "Ik ben daar een paar weken goed ziek van geweest,", blikt Van Gastelen terug. "Om er vervolgens wat lessen uit te trekken. De eerste was dat je jezelf nooit rijk moet rekenen. De tweede les zat hem in ons type voetbal. We speelden misschien wel te vaak en te snel de lange bal. Dat hebben we dit seizoen veranderd. We voetballen nu verzorgder en geduldiger. Ook de komst van Walter Heijkoop en Bryan Jongeneel maakte ons sterker. Ik zie deze competitie een De Alblas dat stabiliteit toont. Dat zorgt bij mij voor een rustig gevoel. Natuurlijk, wij gaan vol voor de titel, daar hoef ik niet geheimzinnig over te doen. Als we op dezelfde voet door gaan is het een realistisch doel." Komende zaterdag wacht De Alblas de uitbeurt tegen nummer laatst Dilettant, typisch zo'n tegenstander die je zou kunnen onderschatten. "Dat zal bij ons niet het geval zijn", voorspelt Van Gastelen. "We staan op scherp voor zaterdag!"
En dan Drechtstreek, poulegenoot van De Alblas in 3D. De Papendrechters van vertrekkend trainer Paul Koster krabbelden deze herfst redelijk op na een dramatisch zwakke seizoenstart en bivakkeren momenteel op de zesde plek. een positie met perspectief, zo mag worden vastgesteld. "Dat is ook zo", zegt trainer Paul Koster. "De afstand tot plek twee bedraagt maar twee punten in ons nadeel. Er liggen dus mogelijkheden om de nacompetitie te bereiken. Belangrijk is dan wel dat we afscheid nemen van onze wisselvalligheid, want die heeft ons al flink at punten gekost. we gaan het zien. Zaterdag wacht Bergambacht, de week erna Hardinxveld. De uitkomst van die twee duels kunnen al een stuk van onze richting bepalen."

Jan Timmer