Afbeelding
Foto: Nationaal Archief

Lezing over de Watersnoodramp bij Historische Vereniging

Algemeen

ALBLASSERDAM • Op woensdagavond 25 januari verzorgt Jan Boele, voorzitter van de Historische Vereniging Binnenwaard, een lezing voor leden van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard en andere belangstellenden. Het thema is: ‘Watersnood 1953; ramp en realiteit’. Plaats van handeling is de Salon in Cultureel Centrum Landvast aan de Haven 4. Aanvang 20:00 uur. Zaal open 19:30 uur. De toegang is vrij.

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp van 1 februari 1953 vooral het zuidwesten van Nederland teisterde. Vele doden, gewonden en enorme schade waren het gevolg. De ramp is bij degenen die het meemaakten in het geheugen gegrift. Ook de dorpen in de Alblasserwaard ontkwamen niet aan het wassende water. Deze avond gaat het vooral over de aanleiding tot de ramp in de Alblasserwaard, de dijkdoorbraak en de gevolgen voor de dorpen Oud-Alblas, Wijngaarden, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Brandwijk en Ottoland.

Door klimaatverandering stijgt de zeewaterspiegel en valt er meer regen. Welke maatregelen nemen we nu in de Alblasserwaard en zijn die voldoende om toekomstige dreigingen het hoofd te bieden? Aan de hand van uniek fotomateriaal neemt Jan Boele de bezoekers mee met de route van het water op 1 februari 1953 en de dagen erna in de Alblasserwaard en geeft hij een doorkijkje naar de toekomst.