• Stapels zakken bij de afvalcontainers bij winkelcentrum Wilgendonk.
• Stapels zakken bij de afvalcontainers bij winkelcentrum Wilgendonk. Foto: Aangeleverd

Extra auto’s om de vele zakken PBD op te halen bij winkelcentrum Wilgendonk

Algemeen

PAPENDRECHT • Afvalverwerker HVC gaat de komende maanden extra auto’s inzetten om het grote aanbod PBD (plastic, blik en drankpakken) op te halen bij winkelcentrum Wilgendonk in Papendrecht. Er stonden daar in de afgelopen weken geregeld grote stapels zakken met PBD bij overvolle containers.

Bij winkelcentrum Wilgendonk staan vijf containers voor plastic, blik en drankpakken. In de afgelopen jaren zijn de bewoners in Papendrecht meer PBD uit het restafval gaan scheiden en afzonderlijk gaan aanbieden. Los van de huis- aan huisinzameling van zakken PBD, brengen veel bewoners de zakken met PBD naar het winkelcentrum Wilgendonk. Dat doen ze vooral in het weekend, heeft de gemeente gemerkt. Ook de fractie van Onafhankelijk Papendrecht kreeg geregeld foto’s van inwoners en heeft die doorgestuurd naar de gemeente.

“Wij hebben in de afgelopen twee, drie jaar het aantal containers in stappen uitgebreid van twee jaar nu vijf stuks”, meldt woordvoerder Eveline Heijna van de gemeente Papendrecht. “Op gezette tijden is het aanbod in het weekend echter zo groot dat ondanks dat HVC op maandag en vrijdag de containers leegt, deze op zaterdag en zondag al snel vol zitten. In de komende maanden zet HVC extra auto’s in om het extra aanbod PBD bij het winkelcentrum op maandagochtend vroeg op te halen.”

“Het is natuurlijk een goede ontwikkeling dat de inwoners steeds meer afval scheiden”, vervolgt Heijna. “Dat past ook bij de weg die we met de afvalinzameling inzetten met het omgekeerd inzamelen.”

Met het besluit van de gemeenteraad tot invoering van de nieuwe afvalinzameling (omgekeerd inzamelen) wordt ook de inzameling van PBD aan huis fors uitgebreid. Om de twee weken wordt de minicontainer van 240 liter aan huis opgehaald. Vanaf april of mei wordt deze nieuwe afvalinzameling naar verwachting door bewoners in gebruik genomen in de wijk Wilgendonk. Hiermee komt zo veel inzamelcapaciteit beschikbaar dat de verwachting is dat verdere uitbreiding hiervoor bij de winkelcentra niet nodig is. De verwachting is dat het aanbod van PBD bij het winkelcentrum dan aanzienlijk vermindert.