• De familie Kaat tijdens de opruimactie van zaterdag 14 januari.
• De familie Kaat tijdens de opruimactie van zaterdag 14 januari. Foto: Aangeleverd

480 kilo zwerfvuil opgeruimd bij actie in Alblasserdam

Algemeen

ALBLASSERDAM • Tijdens de vijftiende opruimactie van Alblasserdam Schoon werd afgelopen zaterdag 480 kilo zwerfvuil opgeruimd.

Er waren 120 deelnemers, waarvan er 30 voor de eerste keer meededen. Het was slecht weer en er waren enkele afvallers, maar er deden ook weer mensen mee die gewoon mee gingen helpen zonder aan te melden.

Heel veel kinderen deden mee: 75 van hen waren 15 jaar of jonger. “Dat is natuurlijk mooi want je hoopt dat ze er iets van meenemen voor later”, vertelt organisator Peter van der Spoel na afloop van de actie.

Behalve drie kerstbomen en wat kapot speelgoed waren er geen bijzondere dingen die gevonden werden. Wel heel veel blikjes en bijna geen plastic flesjes meer. Peter: “Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren als er statiegeld op blikjes wordt doorgevoerd.”

Peter is twee keer naar de gemeentewerf gereden en heeft het vuil weer gewogen bij OTT. Uiteindelijk bleek dat er 480 kilo rommel van de straat en uit sloten is gehaald. Dat was toevallig hetzelfde resultaat als precies een jaar geleden met hetzelfde aantal deelnemers. En ook toen regende het.

Bijzonder om te vermelden is dat Nel de Vries, onder meer bekend van de Groene Long, zaterdag 40 jaar getrouwd was en toch bereid was om samen met wethouder Margreet de Deugd op de Hogendijk te gaan opruimen.

“Het is iedere keer weer inspirerend hoeveel enthousiaste mensen er zijn, die aan deze actie mee doen”, vertelt Peter tot besluit.