Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Transferium Kinderdijk: extra voorbereidingskrediet van 215.000 euro

Algemeen

ALBLASSERDAM • Naast de al uitgetrokken 50.000 euro is nog eens 215.000 euro aan voorbereidingskrediet nodig voor Transferium Kinderdijk in Alblasserdam.

Dat meldt wethouder Ramon Pardo aan de gemeenteraad. In december 2021 stemde de gemeenteraad in met het voorstel voor de voorkeurslocatie ‘Onder oprit brug over de Noord’ voor het transferium. 

Het is onderdeel van een pakket aan maatregelen gericht op het reguleren van de bezoekersstromen naar de molens van Kinderdijk en het beperken van de overlast van verkeer over en parkeren op de dijk voor bewoners van Alblasserdam en Kinderdijk.

Uitwerkingen
Met het al eerder beschikbaar gestelde krediet van 50.000 euro is een aanvang gemaakt met de eerste onderzoeken en civieltechnische uitwerkingen. Om dit werk voort te zetten vraagt wethouder Pardo om een extra voorbereidingskrediet van 215.000 euro. 

‘Qua aanvullende/verdiepende onderzoeken kunt u denken aan nader onderzoek en het opstellen van programma’s van eisen/plannen van aanpak, nader onderzoek Ontplofbare Oorlogsresten, archeologie en grondwatermonitoring’, licht de wethouder toe. 

Stikstofdepositie
Tevens dient er een berekening in het kader van stikstofdepositie gemaakt te worden. ‘Ten slotte zijn ook de kosten voor de inhuur van een externe projectleider en interne uren in dit aanvullende krediet begrepen.’

Voor de start van de realisatie van het Transferium Kinderdijk krijgt de gemeenteraad naar verwachting in april of mei de vraag om het uiteindelijke krediet voor de uitvoering beschikbaar te stellen. Om hoeveel geld dat gaat, is nog niet duidelijk. 

‘Op dat moment is ook beter zichtbaar hoe groot dit uitvoeringskrediet moet zijn en of de planning (operationeel Transferium Kinderdijk: uiterlijk 15 maart 2024) nog steeds haalbaar is.’

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk
Op korte termijn zal er worden gestart met het opstellen van de definitieve SOK (Samenwerkingsovereenkomst Kinderdijk) in samenwerking met de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Uitgangspunt is dat de exploitatie (beheer van locatie) voor als nog ter hand wordt genomen door de SWEK.