• Burgemeester Paans tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.
• Burgemeester Paans tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Foto: Peter Stam

Lichtpuntjes tijdens toespraak burgemeester: ‘Niet crisis inpraten’

Algemeen

ALBLASSERDAM • In een bomvolle zaal in cultureel Landvast in Alblasserdam heeft burgemeester Jaap Paans deze week voor de laatste keer, in zijn rol als burgemeester van Alblasserdam, een nieuwjaarstoespraak gehouden.

De burgervader hield in zijn toespraak de aanwezigen soms een spiegel voor en nam als rode draad in zijn speech het licht, de lichtpuntjes, het zoeklicht. Dit werd extra kracht bijgezet met het verzoek de lichten te doven en iedereen met de zaklamp op hun telefoon naar elkaar te schijnen.

Alles een crisis
Verder was Paans kritisch naar het huidige tijdsbeeld waarin soms alles een crisis genoemd lijkt te worden. De burgemeester merkte op: “Ik gebruik tot nu toe heel bewust één woord niet. Een woord dat in drie jaar tijd sterk aan devaluatie onderhevig is. Een woord dat, als je niet oplet, wordt gebruikt achter woorden en gebeurtenissen met een stevige impact: Corona-, Oekraïne-, Vluchtelingen-, Energie-, Vertrouwens-, enzovoorts. Het woord ‘crisis’. Als we niet oppassen, praten we ons aan dat àlles een crisis is. Het ontneemt ons de kans om de lichtpuntjes te zien die er zijn, ook in de meest donkere tijden.”

Andersdenkenden
De burgemeester riep in zijn toespraak op om de volksvertegenwoordigers, de 19 raadsleden, te koesteren en ook het gesprek te blijven voeren met mensen die niet ‘gemiddeld’ denken. Paans vertelde: “De democratie is niet vanzelfsprekend, niet gratis. De bejegening van bestuurders verhardt, helaas, en eist zijn tol. Tijdens mijn gesprekken over 75 jaar vrijheid, in mei 2020, leerde ik dat het iedere dag iets van onze energie vraagt om de democratie levend te houden. Bijvoorbeeld: het goede gesprek voeren met andersdenkenden. Hoe vaak doen we dat nog? Hoe vaak schijnt uw zoeklicht op dat wat andersdenkenden drijft? Het huidig maatschappelijk ongenoegen, de polarisatie en het ‘dader-slachtoffer’ denken dagen ons uit.”

Verdriet en zorgen
De burgemeester ging ook in op het immense verdriet dat in het afgelopen jaar werd gevoeld in het dorp, toen op 6 mei vier mensen om het leven kwamen bij een schietpartij en een ongeluk. Ook sprak Paans over de zorgen in de maatschappij over bijvoorbeeld de woningnood, de volle wegen, armoede door hoge energieprijzen. “Een moeilijke tijd, waarvan we niet weten hoe en wanneer die eindigt.”

Zaklampen
Tijdens zijn speech, riep de burgemeester op om de telefoon erbij te pakken en de zaklamp aan te zetten: “Schijn uw zoeklicht op een onbekende naast u. Zet hem of haar in het zonnetje. U verdient elkaars aandacht. Zoals alle Alblasserdammers elkaars aandacht en zoeklicht verdienen. Want met ruim 20.000 lichtpuntjes is er geen duisternis. Dan is er verlichting en verbinding. De enige opgave die ons nog rest, is die energie, de energie van het licht, te bundelen. Zoals we gewend zijn krachten te bundelen, om dijken aan te leggen, rivieren en zeeën te baggeren, schepen te bouwen van hout, van staal en polyester. Voor onze veiligheid, onze welvaart en ons welzijn. Zo bundelen we nu onze krachten voor een gemeenschap die één is. Samen zijn wij Alblasserdam! Ik wens u een gelukkig, gezond en verlicht 2023!”

Linda Maat
Vervolgens ging het zoeklicht in de zaal naar Linda Maat, die een Koninklijke Onderscheiding ontving. Meer daarover is te lezen in dit artikel.

Keten voor kinderburgemeester
Tot slot werd er ingegaan op het naderende vertrek van de burgemeester en op de jeugd en de jongeren in Alblasserdam. “De jeugd en jongeren van Alblasserdam zijn de toekomst,” zo vertelde Paans. Hij vervolgde: “Zij zijn hier vanavond niet. Zij leven uit ons voort. De kinderen van nu zijn de vrijwilligers van de toekomst. De kurk waarop we drijven. Terugkijken en leren van het verleden, het koesteren van het heden, het biedt ons de inzichten waarmee we de Alblasserdamse jongeren het pad naar hun toekomst kunnen laten ontdekken. Wie weet is er onder hen iemand die zich ontwikkelt van bordenwasser tot burgemeester. Die zich als leerling in groep 7 kandidaat stelt om de eerste kinderburgemeester van Alblasserdam te zijn, en daarmee het gezicht van Route 22, de route van de jongvolwassenen in Alblasserdam.”

“Ik zal er na mijn afscheid op 31 januari aanstaande met belangstelling naar uitkijken. Het is mijn wens dat de kinderen, jongeren en jongvolwassenen een grotere stem krijgen in de ontwikkeling van dit prachtige dorp: hun plek, hun toekomst! Laten we de Kinderburgemeester van Alblasserdam verwelkomen met een eigen ambtsketen. Van de Alblasserdammers, voor de Alblasserdammers. Ik doneer de giften ter ere van mijn afscheid aan dat mooie doel. Doet u ook mee?”