• Het transformatorhuisje aan het Havenhoofd in Papendrecht.
• Het transformatorhuisje aan het Havenhoofd in Papendrecht. Foto: Bert Bons

PvdA Papendrecht kritisch op procedure trafostation aan Havenhoofd: ‘Onzorgvuldig en gevaarlijk’

Algemeen

PAPENDRECHT • De fractie van de PvdA in Papendrecht heeft kritiek op de procedure die het gemeentebestuur heeft doorlopen voor de realisatie van het kabeltracé en een trafostation aan het Havenhoofd in Papendrecht. De partij vindt dat de gemeente onzorgvuldig te werk is gegaan en vreest voor een gevaarlijke situatie die niet aan de regelgeving voldoet.

Raadslid Derya Karso van de PvdA heeft deze week kritische vragen gesteld over de vergunning die verleend is voor de aanleg van het kabeltracé. Ook is de partij niet te spreken over de manier waarop de gemeente het transformatorhuisje aan het Havenhoofd gerealiseerd heeft. Het plaatsen van een trafostation zelf is vergunningsvrij, maar de gemeente heeft in de ogen van de PvdA te weinig gedaan om de onrust onder omwonenden weg te nemen. De kabels een het trafostation zijn nodig voor Waterbusexploitant Blue Amigo.

Er zijn tenminste 34 omwonenden die middels een handtekeningenlijst hun zorgen hebben gedeeld. De elektrakabels liggen volgens de bewoners te dicht bij hun erfgrens. In de vergunning is hier geen motivering over gegeven. Er zijn zes hoogspanningskabels langs de verblijfsgebieden gelegd binnen een afstand van maximaal 1,20 meter.

“Dit moet volgens de wetgeving minimaal 5 meter zijn”, meldt Derya Karso. Ze citeert hierbij de Leidingverordening van 2019 (artikel 8 lid 2 letter c), die onder meer over de bescherming van de volksgezondheid gaat.

Hoogspanningskabels geven net zoals transformatorhuizen magnetische velden af. Derya: “ De gemeente heeft een zorgplicht en kan deze verantwoordelijkheid niet afschuiven naar partijen aan wie zij een uitvoeringsopdracht geven. De gemeente is ten slotte ook de eigenaar van de grond waar het trafostation staat.”

De PvdA wil weten welke checks op de veiligheid en de volksgezondheid voor het besluit zijn uitgevoerd.

In de vergunning voor de elektrakabel wordt gesproken over een vermogen van 1600 kVA. Inmiddels is het vermogen van het trafostation verzwaard naar 2500 kVA. Dit zou volgens de PvdA mondeling bevestigd zijn door exploitant Blue Amigo tijdens een hoorzitting in juli vorig jaar.

De PvdA wil weten of het klopt dat er geen vergunning is afgegeven voor deze zwaarte. Ten slotte wil de partij weten welk advies de brandweer gegeven heeft voor de locatie van het transformatorhuisje. Die staat namelijk direct naast de ingang van de brandgang en tegen de tuinhekken aan.