• De hekken zoals die er stonden rondom het trapveld aan de P.J. Oudstraat.
• De hekken zoals die er stonden rondom het trapveld aan de P.J. Oudstraat. Foto: Aangeleverd
update

Bewoners P.J. Oudstraat willen meer bescherming tegen overlast jaarwisseling

Algemeen

PAPENDRECHT • De bewoners van de P.J. Oudstraat in Papendrecht roepen de gemeente Papendrecht op om hen beter te beschermen tegen de overlast die zij ervaren tijdens de jaarwisseling.

In de afgelopen drie jaren heeft de gemeente een hek geplaatst rondom het grasveld waar tot die tijd de meeste overlast plaatsvond. De gemeente wil dat hek het komende jaar niet meer neerzetten, omdat het beschermen van privé-eigendommen geen taak van de gemeente is.

Het bestuur van de vereniging van eigenaren van de flat betreurt dat. “Het door u geplaatste hekwerk is onze redding geweest, want anders was dit grasveld weer als centrum gebruikt voor het afsteken van vuurwerk. Gezien de harde wind waren er waarschijnlijk weer vele ruiten beschadigd geraakt”, aldus Geert Drinkwaard namens het bestuur.

Het bestuur vraagt om het besluit te herzien om bij komende jaarwisselingen geen hekken te plaatsen rondom de vuurwerkvrije zone voor het appartementencomplex.

Tijdens de jaarwisseling van 2018 op 2019 en van 2019 op 2020 werd er voor bijna 30.000 euro aan vuurwerkschade aangericht aan het appartementencomplex. “Naast het financiële gedeelte heeft de schade ook gezorgd voor een onveilig gevoel bij bewoners. Bovendien heeft het herstellen van de schade ontelbare uren gekost van bestuursleden die vrijwillig veel tijd steken in het netjes houden van het complex en de omgeving.

Het bestuur was daarom blij dat het gemeentebestuur van Papendrecht de P.J. Oudstraat in de afgelopen drie jaarwisselingen als vuurwerkvrije zone heeft bestempeld en het grote gemeentelijke grasveld voor het complex met hekken heeft afgezet.

Zelfs met die maatregel hebben de bewoners tijdens de afgelopen jaarwisseling veel overlast ervaren. “Vanaf 31 december, rond het middaguur, is het vanaf de hoek P.J. Oudstraat-Wiardi Beckmanstraat tot diep in de nacht helaas een compleet oorlogsgebied geweest. Van de vuurwerkvrije zone was helaas niets van te merken.”

“Rond 23:00 uur werden er vuurwerkbommen tegen het trafohuisje naast ons complex geplaatst. Ook is er vuurwerk over de afzetting heen gegooid.” Er is gedurende de dag volgens de bewoners meerdere malen contact geweest met de politie. Dit heeft tot geen enkel resultaat geleid.

“We hebben de betreffende relschoppers zelf vriendelijk aangesproken. Ze gingen gewoon door en zeiden letterlijk: ‘Bel de politie maar, die komen toch niet’. U zult begrijpen dat wij uw besluit om vanaf komende jaarwisseling geen hekwerk meer te plaatsen rondom het grasveld voor ons complex erg moeilijk vinden en vragen u om dit te heroverwegen.”

Ter afsluiting stelt het bestuur: “De jaarwisseling zou een heugelijk moment moeten zijn. Helaas is dit voor ons als bestuur al jaren de beroerdste dag van het jaar. Om over de voornamelijk oudere bewoners in ons complex nog maar te zwijgen.”

“We hopen dat u als college opkomt voor de burgers in Papendrecht en samen met de raad zich hard maakt richting Den Haag voor een landelijk vuurwerkverbod waarbij zowel het afsteken als de verkoop van particulier vuurwerk aan banden wordt gelegd. Tot het zover is hopen we dat er handhavend wordt opgetreden en het hekwerk rondom het grasveld voor ons complex ook komende jaarwisseling weer wordt geplaatst.”

Onder dit artikel staan foto’s van de jaarwisseling van 2019-2020, toen de flat vuurwerkschade heeft opgelopen van meer dan 20.000 euro.