• Team Manager Isabelle de Bruijn, Chief Engineer Frank Stapelbroek en Chief Embedded Systems Ruben van den Bos met het nieuwe ontwerp.
• Team Manager Isabelle de Bruijn, Chief Engineer Frank Stapelbroek en Chief Embedded Systems Ruben van den Bos met het nieuwe ontwerp. Foto: Aangeleverd

Ruben van den Bos uit Papendrecht bij onthulling nieuwste foilende TU-waterstofboot

Algemeen

DELFT/PAPENDRECHT • Na maanden hard werk heeft het TU Delft Hydro Motion Team woensdagavond hun ontwerp met trots gepresenteerd aan een volle aula op de TU Delft campus.

Het TU Delft Hydro Motion Team is een multidisciplinair team bestaande uit 23 studenten die in één jaar tijd een waterstof aangedreven boot bouwen. Eén van de teamleden, Ruben van den Bos, komt uit Papendrecht.

Afgelopen woensdag hebben de teamleden het ontwerp gepresenteerd met het thema Turning the Tide. Nu het ontwerp af is, kan het team de boot echt gaan bouwen om komende zomer deel te nemen aan het wereldkampioenschap in Monaco. Het team zet zich in om de maritieme industrie aan te zetten tot de overstap naar een duurzame toekomst.

“De afgelopen 17 jaar hebben we geweldige boten gebouwd die varen op duurzame energiebronnen. We wilden de maritieme industrie inspireren tot een duurzamere toekomst. Maar nu, met ons ontwerp, willen we meer dan inspireren. Iedereen weet nu dat er moet worden veranderd, het is nu tijd voor actie binnen de maritieme industrie. Met dit ontwerp is het nu tijd “to turn the tide”.” sprak Team Manager Isabelle de Bruijn woensdagavond tijdens de design presentatie. Het thema van de presentatie was dan ook: “Turning the Tide”.

Elk jaar gaat het studententeam de uitdaging aan door in één jaar tijd een innovatieve boot op duurzame energie te ontwerpen, bouwen en racen. In augustus is het huidige team van start gegaan met maar één doel; het winnen van de Monaco Open Sea Class in juli 2023. Nu zijn ze een stapje dichterbij, woensdagavond was de Design Presentatie van het TU Delft Hydro Motion Team. Na het bespreken van alle mogelijkheden en het maken van lastige keuzes en deze tot in detail uit te werken is het uiteindelijke ontwerp af! Belangrijk onderdeel van het ontwerp zijn de hydrofoils ook wel draagvleugels genoemd die zorgen dat de boot kan foilen, hierdoor komt de boot grotendeels uit het water waardoor de boot sneller en met minder brandstof kan varen. Hiermee hoopt het team de eerste plek te bemachtigen in Monaco.

Binnen het TU Delft Hydro Motion Team is Ruben Chief Embedded Systems, hij is hiermee verantwoordelijk voor het gehele elektrische systeem in de boot. Ruben zorgt dat alles op tijd af is en goed werkt. Verder werkt hij aan het lage voltage systeem zodat onder andere de pompen voor de koeling genoeg stroom krijgen.

De foilende TU-waterstofboot is nu te bezichtigen op de website van het TU Delft Hydro Motion Team: www.hydromotionteam.nl.