'Scholen hebben voldoende aanbod'

alblasserdam • Onderdeel van het LHBTI-beleid was een inventarisatie hoe scholen invulling geven aan de wettelijke kerndoelen op het gebied van seksuele diversiteit. De gesprekken daarover vonden in de loop van 2021 plaats. "Uit deze inventarisatie is gebleken dat de basisscholen binnen hun curriculum voldoende aanbod hebben om het LHBTI-beleid binnen de kerndoelen vorm te geven", meldt een woordvoerder van het Openbaar en Christelijk Basisonderwijs Overleg (OCBO), waarin de directeuren van de zes Alblasserdamse basisscholen zitting hebben. "Extra ondersteuning vanuit de gemeente is hierbij niet nodig. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de sociale veiligheid van kinderen en medewerkers."


Gesprekken zorg-centrum De Waard en SGP-jongeren

alblasserdam • In de tussenevaluatie in 2021 gaf wethouder Kees Jongmans aan dat er een gesprek was geweest met de locatiemanager van zorgcentrum De Waard in Alblasserdam. Deze functionaris is inmiddels vertrokken. Wat het overleg heeft ingehouden, kan het zorgcentrum niet meer achterhalen.Tot een andere insteek op het gebied van LHBTI-ers heeft het niet geleid. "Wij hebben altijd gezegd: we voeren geen specifiek doelgroepenbeleid”, licht HR-manager Eric Terpstra toe. "Het gaat bij onze organisatie om de aansluiting bij onze missie en visie en de deskundigheid; de seksuele geaardheid speelt daarin geen rol.”

SGP-jongeren

Een gesprek vond ook plaats met SGP-jongeren Alblasserdam-Papendrecht. In de aanloop naar het aannemen van het LHBTI-beleid liet de afdeling begin februari 2021 weten grote moeite met dit beleid te hebben. Twee maanden later bespraken wethouder Jongmans en enkele bestuursleden de kwestie. "Wij hebben onze moeite met het gebruiken van de regenboogvlag en de promotie van het LHBTI-geluid toegelicht en onze visie op het Bijbelse huwelijk gegeven”, vertelt voorzitter Jan-Dirk van Elzelingen. "De wethouder stelde voor een vervolgafspraak in te plannen. Maar het voelde in dit gesprek alsof wij ter verantwoording werden geroepen. Het ging alleen om het uitvoeren van het beleid en niet om het gezamenlijk kijken welke ruimte we elkaar konden bieden. Daarom zagen we niet de noodzaak om nogmaals om tafel te gaan."
Het bleef daarna stil; de SGP-jongeren namen zelf geen contact meer op met het gemeentebestuur en andersom gebeurde dat ook niet. De manier waarop de wethouder op de gemeentepagina in Het Kontakt in mei terugkeek op het overleg sterkte de SGP-jongeren in het besluit om geen vervolgafspraak in te plannen. ‘Over acceptatie is er veel minder eensgezindheid', schreef Jongmans. ‘Woorden als afwijkend, anders, niet normaal, zondig, worden meermaals gebruik. Ik stel dan altijd de vraag of de verschillende opvattingen over acceptatie kunnen leiden tot vijandig of afwerend gedrag en tot gevoelens van onveiligheid. Het antwoord is nooit eenduidig ‘nee'. Dat antwoord betekent dat er nog een hele weg te gaan is voordat iedereen de ruimte heeft om open te zijn over wat hij/zij is of voelt.'