• In oktober 2020 werd voor de eerste keer de regenboogvlag gehesen bij het gemeentehuis. Tweede van links is Dennis Messemaker.
• In oktober 2020 werd voor de eerste keer de regenboogvlag gehesen bij het gemeentehuis. Tweede van links is Dennis Messemaker. Foto: Peter Stam

Twee jaar LHBTI-beleid in Alblasserdam: wel woorden, geen daden

Algemeen

ALBLASSERDAM • Twee jaar LHBTI-beleid leverde praktisch geen concrete resultaten op in de gemeente Alblasserdam. Dat blijkt uit onderzoek van Het Kontakt.

Het opstellen van het beleid kostte al twee jaar en zorgde - met name rond het hijsen van de regenboogvlag - veel politieke commotie. Nog eens twee jaar verder (het LHBTI-beleid kent een looptijd van twee jaar) blijkt uit navraag dat het beleid vrijwel niets veranderd heeft in Alblasserdam. 

En dat terwijl voormalig wethouder Kees Jongmans in de tussenevaluatie in het najaar van 2021 nog aangaf: ‘De meeste partijen die wij hebben gesproken staan open voor veranderingen in de benadering van het vraagstuk.’ 

Geloofsgemeenschappen
Het meest tastbare: drie keer is in oktober de regenboogvlag gehesen bij het gemeentehuis. Scholen, (sport)verenigingen, geloofsgemeenschappen, ze zijn of niet benaderd of er was na het gesprek met het gemeentebestuur niet de behoefte om actie te ondernemen. Juist deze groepen nemen een zeer grote plek in het LHBTI-beleid in.

Wat betreft de geloofsgemeenschappen vermeldt het beleidsplan: ‘Het is van belang de dialoog aan te gaan over verschillende opvattingen rond LHBTI.’ Maar bij geen enkele door deze krant benaderde geloofsgemeenschappen was er sprake van contact met het gemeentebestuur en/of veranderingen wat betreft het omgaan met LHBTI-ers. 

Moskeebestuur
In de tussenevaluatie uit 2021 vermeldde wethouder Jongmans dat er een gesprek geweest was met het bestuur van de Yunus Emre moskee. Het gesprek met de moskee bestond volgens Fazli Kafa, voorzitter van het moskeebestuur, echter alleen uit de aankondiging van de wethouder dat hij over het LHBTI-beleid in overleg wilde gaan. “Dat was in de loop van 2021. Het is daarbij gebleven. We zijn hierover nooit met elkaar het gesprek aangegaan.”

Sportverenigingen
Bij de door deze krant benaderde Alblasserdamse sportverenigingen is geen contact geweest over het LHBTI-beleid. Zij zouden vanuit de gemeente bevraagd worden over hun anti-discriminatiecode en klachtenregeling. Twee voorbeelden: Arjan Maat, voorzitter van voetbalvereniging Alblasserdam, en Ronald Zijderveld, voorzitter van zwem- en poloclub Wiekslag, stellen beiden: “Er is met ons over dit onderwerp nooit contact gezocht.”

‘Scholen hebben voldoende aanbod’
Met de zes Alblasserdamse basisscholen is wel overleg geweest in 2021. “Uit deze inventarisatie is gebleken dat de basisscholen binnen hun curriculum voldoende aanbod hebben om het LHBTI-beleid binnen de kerndoelen vorm te geven”, meldt een woordvoerder van het Openbaar en Christelijk Basisonderwijs Overleg (OCBO). “Extra ondersteuning vanuit de gemeente is hierbij niet nodig. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de sociale veiligheid van kinderen en medewerkers.”

Geen evaluatie
De afspraak dat er jaarlijks in september een evaluatie plaats zou vinden van het LHBTI-beleid kwam het gemeentebestuur in 2022 niet na. Navraag leert dat de raadswerkgroep het beleid begin november, op basis van de evaluatie van najaar 2021, wel heeft geactualiseerd.

Wethouder Margreet de Deugd, vanaf juni portefeuillehouder: “Ik hoop dat het in april in de gemeenteraad besproken kan worden. Het gaat om continuering van het bestaande beleid, met een kleine aanvulling. We willen bijvoorbeeld contacten leggen met regionale werkgroepen, over bijvoorbeeld religie en LHBTI. Dit wordt door vijf partijen omarmd, de SGP heeft het met enkele punten nog moeilijk. Dat mag.”

Dennis Messemaker
Tijdens de raadsvergadering in februari 2019 waar het besluit viel om een LHBTI-beleid op te zetten, liet Dennis Messemaker uit Alblasserdam als inspreker een indringende en emotionele oproep horen omdat hen (Dennis is non-binair) zich als lid van de LHBTI-gemeenschap niet veilig voelde in Alblasserdam. 

Afgezien van het hijsen van de regenboogvlag in oktober 2021 heeft Dennis de afgelopen twee jaar in de praktijk niets gemerkt van het LHBTI-beleid van de gemeente Alblasserdam. “Ik weet niet wat er is uitgevoerd en wat er in de gemeenteraad nog speelt op dit gebied.” 

Op de agenda
Wethouder Margreet de Deugd constateert na twee jaar LHBTI-beleid dat het onderwerp ‘op de agenda is gezet’. “We hebben het erover in het dorp en dat vind ik goed.” Tegelijkertijd constateert ze, geconfronteerd met de uiteindelijke schamele concrete opbrengst van het beleid: “Dat vind ik ernstig. Er moet nog veel gebeuren. We hebben natuurlijk rare jaren achter de rug, met corona en de gemeenteraadsverkiezingen. Maar dat is geen excuus.”

Plannen voor een voortzetting zijn er: communiceren over het meldpunt van Radar om gevallen van discriminatie aan te melden, contacten leggen met regionale werkgroepen op het gebied van LHBTI, vervoersmogelijkheden naar bijeenkomsten regelen; er zijn wat haar betreft genoeg kansen.  

SGP in raadswerkgroep
Ze is daarnaast blij dat de SGP weer zitting heeft genomen in de raadswerkgroep rond het LHBTI-beleid. “Dat is voor mij heel belangrijk. Ik heb er last van als ik de SGP niet meekrijg. Als voorzitter opereer ik dan ook voorzichtig om daarmee de steun van alle zes de partijen te krijgen.”

Een uitgebreide terugblik op twee jaar LHBTI-beleid in Alblasserdam en een reconstructie van de twee jaar die het kostte om het LHBTI-beleid vorm te geven staat deze week in Het Kontakt.