Afbeelding

Papendrechter door OM gelinkt aan veroordeelde wapenhandelaar

Algemeen

PAPENDRECHT • Was Brian de G. (32) uit Papendrecht betrokken bij de duistere zaakjes van de tot vijf jaar cel veroordeelde wapenhandelaar Michael I. uit Rotterdam? Het Openbaar Ministerie meent van wel en eiste maandag in de Dordtse rechtbank ook gevangenisstraf tegen de Papendrechter. Deze ontkende. “Ik heb geen vuurwapen, nooit gehad.”

De G. kwam bij de politie in beeld na de arrestatie van Michael I. (39) in een Rotterdamse café op 30 september 2021. Bij een preventieve fouilleeractie rond de wedstrijd van Feyenoord-Slavia Praag werd I. in de kroeg aangetroffen met een vuurwapen.

Wapen overdragen
Uit een Whatsappgesprek op zijn mobiele telefoon bleek volgens het OM dat dit wapen die avond in het café zou worden overgedragen aan iemand met de bijnaam ‘Lange’. “Verstop die maar beter. Ik kan daar pas laat zijn”, antwoordde die in de chat, nadat I. meldde dat hij zo door de politie zou worden meegenomen.

In het damestoilet bleek I. een vuurwapen te hebben weggemoffeld. Het telefoonnummer van ‘Lange’ bleek dat van de boomlange De G. uit Papendrecht.

Bij huiszoekingen op twaalf adressen door heel het land, waaronder de woning van de Papendrechter, vond de politie naar eigen zeggen een ‘compleet wapenarsenaal’. De buit bij De G.: 309 kogels, patroonmagazijnen en zeven pillen MDMA. Ook troffen agenten een lege doos aan van een Glock. Maar een vuurwapen? Dat werd nergens gevonden.

Onjuiste beschuldiging
Volgens De G. is de beschuldiging van het OM dat hij die avond in het café het wapen zou verhandelen met I. ook pertinent onjuist. In de rechtbank vertelt de Papendrechter maandag dat hij zich het gesprek met I. over Whatsapp herinnert, maar dat het verbergen ging over diens telefoon.

En het er ‘pas later’ zijn, vragen de rechters hem. “Om hem eventueel te helpen of zoiets. Hij berichtte mij vaker als mijn hulp nodig had. Ik heb hem wel eens geholpen met boodschappen of als hij was gestrand met de trein. Maar ik had toen eigenlijk al afscheid van hem genomen”, claimt De G., verwijzend naar de foute praktijken van I.

“Maar er is ook flink wat munitie gevonden bij u thuis. Wat doet een man als u daarmee. Je kunt er zo weinig mee zonder wapen”, willen de rechters van hem weten. “Kogels in de kluis en uw auto, drie patroonmagazijnen en lege doos van een Glock. We vinden dat veel, mogen we dat zeggen?”

De G. lacht. “U mag alles zeggen. Ik heb de munitie ooit aangeschaft, omdat ik het stoer vond. Het ligt al lang in de kluis en ik heb er nooit meer aan gedacht.’’

De kogels en doos in zijn auto zijn volgens de Papendrechter een overblijfsel van een ‘verhuizing van een vriend’. Bij de stort zou hij ze niet hebben kunnen inleveren, stelt hij. “Bij de stort namen ze dat niet aan. Het lag daar maar.”

Telegram
De officier van justitie noemt het verhaal ‘ongeloofwaardig’. Zo wijst hij er op dat De G., toen hij werd ontboden op het politiebureau, zei dat hij was afgezet. In de buurt troffen agenten evenwel zijn wagen, met daarin de kogels en doos.

Verder wijst de aanklager op het feit dat De G. en I. met elkaar contact hadden op Telegram, dat volgens de rechters bekendstaat als een soort ‘Marktplaats voor illegale wapenhandel’. “De G. zit er veel dieper in dan hij hier wil toegeven. De link met I. geeft de contouren weer.”

Als het aan het OM ligt, krijgt De G. zeven maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk. Zijn advocaat eist vrijspraak voor de zwaarste aanklacht van wapenverkoop zonder vergunning.

De rechtbank doet op 23 januari uitspraak.